Negatív kampánnyal nyomul az MSZP

A szélsőjobboldal előretörésének veszélyére hívta fel a figyelmet több vezető szocialista politikus Bánsághi Tamás, az MSZP ferencvárosi jelöltjének kampányzáró rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Lamperth Mónika, az MSZP kampányfőnöke úgy vélekedett, nem az Ferencváros igazi arca, hogy fekete csizmások masíroznak a kerületben, ezért azt kérte az emberektől, hogy ezt ne hagyják.
Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke ezzel összefüggésben arról beszélt, nem engedhetik meg, hogy egy generáció úgy nőjön fel, hogy a szélsőjobboldal eszméi és a cigányellenesség terjedjenek. Emlékeztetett arra, az ország számtalan pontján a Fidesz együttműködik a szélsőjobboldallal, de ahol módjuk van rá, ezt meg kell akadályozni.

Burány Sándor azt kérte a ferencvárosiaktól, hogy a szélsőjobb előretörésének megakadályozása érdekében minél többen menjenek el szavazni.

Lamperth Mónika úgy vélekedett, ebben a helyzetben összefogásra van szükség, ezért számítanak azok szavazatára is, akik John Emesét, az SZDSZ jelöltjét támogatták volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két párt eddig is közös erőfeszítéssel ért el eredményeket Ferencvárosban.

Az MSZP kabinetfőnöke kitért arra, nehéz, de tisztességes feladat most MSZP-jelöltként kampányt csinálni.

Mint mondta, véleménye szerint nem az a kérdés, hogy ki tudja hangosabban mondani a régi szövegeit, hanem az, hogy ki tud szembenézni a világgazdasági válság következtében kialakult helyzettel, és ki az, aki képes változtatni hozzáállásán, átlépni pártpolitikai érdekein.

A rendezvényen Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára is Bánsághi Tamás mellett kampányolt, aki reményét fejezte ki, hogy nem indul ellene hasonló rágalomhadjárat, mint a választás első fordulója előtt. Az ügyben egyébként ismeretlen tettes ellen feljelentést tett - fűzte hozzá a ferencvárosi országgyűlési képviselőjelölt.

Vasárnap tartják a ferencvárosi időközi parlamenti választás második fordulóját, miután a január 11-i első voksolás az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt, ugyanis nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak fele. A második fordulóban öt jelölt indul.

Budapest 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületének szavazóköreiben 8.084-en jelentek meg az első fordulóban, érvényesen 8.005-en szavaztak.

Akkor a legtöbb voksot, 4.697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta. Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás 1.850 szavazattal, míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád lett 681 vokssal. Negyedik helyen az SZDSZ jelöltje, John Emese végzett 419 szavazattal, ötödik lett Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal, míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott.

Vasárnap, a második fordulóban öt párt jelöltje (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, Humanista Párt, Magyar Kommunista Munkáspárt) indul majd, ugyanis az SZDSZ jelöltje, John Emese január 16-án visszalépett.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.
Forrás: MTI