Már 757 gyermekvesztett anya várandós

A szecsuani (Sichuan) földrengés során gyermeküket vesztett édesanyák közül 757-en ismét várandósak - közölte a kínai Állami Népesség- és Családtervezési Bizottság. Az ázsiai országban a szigorú családtervezési politika miatt sok szülő csak egyetlen gyerm

május 12-i, a Richter-skála szerint 8-as erősségű földmozgás során gyermek nélkül maradt szülők közül 5724 édesanya részesült ingyenes családtervezési szolgáltatásban, beleértve a tanácsadást, egészségügyi vizsgálatokat, sterilizálást visszafordító és meddőségkezelő beavatkozásokat.

A több mint három évtizede érvényben lévő egykepolitika értelmében a városokban élő házaspároknak csak egy gyermekük lehet, a vidéki családok pedig akkor vállalhatnak második gyermeket, ha az elsőszülött lány.

A szecsuani családtervezési bizottság szerint a földrengés során több mint 10 ezer egy- vagy kétgyermekes család veszítette el gyermekét. A természeti katasztrófa után a hatóságok lehetővé tették, hogy újabb baba szülessen azokban a családokban, ahol a gyermekek meghaltak vagy maradandó károsodást szenvedtek.

Akik a földrengésben elveszítették házastársukat és később újból megházasodtak, további gyermeket vállalhatnak akkor, ha a földrengés előtti házasságaikból összesen legfeljebb két gyermekük maradt.
A természeti katasztrófában közel 90 ezer ember halt meg vagy tűnt el, a kínai kormány arról azonban nem közölt adatokat, hogy az áldozatok között hány gyermek és diák volt.
Forrás: MTI