Meggazdagodás parancsszóra

A bepötyögendő szavakkal való kereskedés - valljuk be- a legnagyobb üzlet, a prostitúció és a kocsmanyitás óta. A Sedo örül, a melegek szintén, a pizzák, is és mi is. Újraosztjuk a világháló területeit.

A francia főváros vezetősége nagy ötlettel ált elő. Új típusú domain névvel kívánják turisztikai szempontból sikeresebbé tenni a városban található vállalkozásokat. A Párizs város és annak üzleteinek honlapját, .paris domain névvel szeretnék a Net-en terjeszteni.



Újabb lendület

Eddig használatos domain nevek:
.com: általános, üzleti
.net: hálózati szolgáltatók
.org: nonprofit szerveződések
.biz: üzleti szféra
.name: magánszemélyek
.gov: kormányzati
A domain üzletágban ugyanis vérfrissítés fog lezajlani, amennyiben az Icann (az internet amerikai felügyeleti szerve) támogatni fogja Párizs vezetőségének fent említett kezdeményezését. Mint tudjuk, eddig 2 típusú tartománynévvel volt szerencsénk találkozni böngészés közben: a nemzetközi (.com,. org, .net. biz), és a országok szerinti kiterjesztésekkel (.hu, .it, .de). Amennyiben meglesz erre az engedély, akkor ez az újdonság alapjainál fogva fogja felforgatni a domain kereskedést. Várhatóan újabb millió dollárok fognak gazdát cserélni az olyan kaliberű tartománynevekért mint például : .sex, .porn, .news, és társaik.

Pizza, extra feltéttel

A világsajtó utoljára tavaly tavasszal foglalkozott domain üggyel : 2008.április.3-án került eladásra az a pizza.com tartománynév, amit a tulajdonosa Chris Clark 1994-ben foglalt le kőkemény 20 amerikai dollárért, és 14 év után 2 605 000 zöldhasúért adott el. Az amerikai arc 100 dollárért rakta fel a portékáját a Sedo nevezetű domain aukciós oldalára, majd - mint elmondta - önfeledt Disneyland-i látogatása során tudatta vele fia és a kezében lévő laptop, hogy egyetlen nap leforgása alatt fél millió dollárra kúszott fel a pizza ára. A család  megdöbbenéssel fogadta hírt. A történet hátralévő részét ismerjük. Ez az esemény még azoknak is felnyitotta a szemét, akik nem láttak jövőt a domain üzletben. Amint a példa is mutatja a dolog működik, és nem is rosszul.

Hú de meleg…

A másik említésre méltó, közelmúltban történt domain esemény a gays.com cím 2006 telén történt eladása. Se nem kevesebb, se nem többért mint 500 000 dollárért kelt el, a világ melegjeinek nagy örömére. Professzionális, átfogó, és globális közösségi portált hoztak létre a tartománynéven. „Büszkék vagyunk a befektetésünkre!”, nyilatkozta vidáman a két tulajdonos Julius és David Dreyer.

Mi ez a Sedo?

Sokat elmond róla az a tény, hogy ha beírod Google-be, élből online pénzkereseti lehetőségekkel foglalkozó oldalt dob ki. Jogosan. A Sedo az Internet legjelentősebb domain nevekkel foglalkozó licitálós oldala. Az ötlet és megvalósítás német eredetű, de mára Európa-szerte használatos a szolgáltatás. Mára az angol, spanyol és francia piacokon is átvette a vezető szerepet. Több mint 5 millió webcím kerül itt eladásra. A .gays mellett , a .bike, és a .blue tartománynév is itt talált magának gazdát. Nagy üzlet ez, kár lenne belőle kimaradni…