Ez szörnyű! Szénné égett kislány, széttépett kisfiú

Egy gyufával játszó és elégő kislány, egy kutya által széttépett engedetlen kisfiú és társaik történeteit mutatja be az Örkény Színház Jógyerekek képeskönyve című zenés előadása a Művészetek Palotájában szombaton és vasárnap. A brit Tiger Lillies együttes

Mint a darab rendezője, Ascher Tamás pénteken az MTI-nek elmondta, mindig is nagyon kedvelte a brit együttest, amely hallatlanul szellemes, fanyar, gonosz szövegekkel és egy zseniális előadóval dolgozik. "Mikor meghallottam, hogy készítettek egy Sruwwelpeter-adaptációt, rögtön elkezdett érdekelni. Mivel éppen volt egy zenés osztályom a színművészeti egyetemen, azt gondoltam, számukra ez egy nagyon érdekes vizsga lenne, ezért megszereztem az anyagot, és azt terveztük, hogy valamelyik nyáron csinálunk belőle egy előadást az Örkény Színházban" - beszélt a produkció ötletének megszületéséről a rendező.

Mint Ascher Tamás hozzátette, ez a vizsgaelőadás végül nem jött létre, de amikor a teátrum felkérte őt egy rendezésre, a Jógyerekek képeskönyvét választotta, hiszen a társulatban rengetegen vannak, akik jól énekelnek.

"A Tiger Lillies-féle előadás két-három színésszel és bábokkal ment, mi ezt a szöveget Parti Nagy Lajos költővel kezelésbe vettük" - jegyezte meg a rendező. Mint elmondta, a Srtuwwelpeter egy verses könyv, amelyben kis történetek szólnak arról, hogyan kell megbüntetni a rossz gyerekeket. Ascher Tamás minden rossz gyereket másik színésszel játszatott, de a narrátort átvette az angol előadásból. "Parti Nagy Lajos természetesen nemcsak fordította, hanem újra is alkotta a szöveget, így most van egy érdekes, mókás, kicsit hátborzongató zenés előadásunk narrátorral és tíz színésszel" - fogalmazott a rendező.

A kis versikékhez kigondolt kerettörténetben egy családot látni a színpadon: két szülő, akiknek a gyerekeivel megtörténnek a szörnyű események. "Azért hátborzongató a könyv, mert pompás példánya a poroszos pedagógiai gondolkodásnak, ahol a gyerekeket brutális módszerekkel vezetik a jó irányba a szülők. A verseskötet persze jót akar, és nem tudja magáról, hogy milyen rémséget dokumentál. A mi előadásunk is azt mutatja meg, hogy a Struwwelpeter milyen kétarcú, huncut módon prédikálja a jót, és közben rávilágít arra, hogy mennyire nem lehet azt kényszerrel előidézni" - hangsúlyozta Ascher Tamás.

Elmondása szerint az előadás képi világa erősen követi a könyvet, Hoffmann ugyanis nemcsak megírta az "oktató versezeteket", hanem különös, kicsit merev, korabeli meseillusztrátori módon meg is alkotta annak képeit, mint valami képregény-sorozatot. "Érzékelvén ennek a világnak a mélységes szürrealitását, próbáltunk hozzá valamennyire ragaszkodni" - jegyezte meg a rendező.
"Van a műben valami álságos derű, ugyanakkor a darab igazából egy gunyoros horror, ezért az volt a dolgunk, hogy egy olyan előadást teremtsünk, amelyben a röhögés és a borzongás egyaránt szerepel" - fogalmazott Ascher Tamás, hozzátéve: ez egy bábszínházi világ, ahol mindenki minden lehet.

A Jógyerekek képeskönyve kettős bemutatóval kerül a színpadra: a Művészetek Palotájában megtartott szombati és vasárnapi előadások után a darab az Örkény Színházban lesz látható. "Nagyon örülünk a Müpa nagylelkűségének, hogy jelentős pénzzel járultak hozzá az előadás létrehozásához. A Müpában azonban összesen két napot tudtunk próbálni, így elképzelhető, hogy a produkció az Örkény Színházban nyeri majd el a végső formáját, két hét múlva" - árulta el a rendező.

Mint megjegyezte, a produkció jelmezei és díszlete mindkét játszóhelyen lényegében ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a Müpa tágasabb színpadára kicsit meg kellett nagyobbítani a díszletet.

Dr. Robozt, azaz a narrátort Gálffi László alakítja, az anyát Széles László, az apát Csuja Imre, míg Dr. Chort Máthé Zsolt játssza. A gyerekek szerepeiben Bíró Krisztát, Für Anikót, Hámori Gabriellát, Kerekes Évát, Pogány Juditot, Takács Nóra Diánát, Debreczeny Csabát és Polgár Csabát láthatja a közönség.

A díszlet Izsák Lili, a jelmezek és maszkok Nagy Fruzsina munkái; az előadás zenei vezetője Darvas Ferenc.
Forrás: MTI