Miskolc is riadót fújt

Szmogriadót rendelt el Miskolcon Káli Sándor polgármester, miután a szálló por légköri koncentrációjának átlagértéke túllépte a riasztási küszöbértéket - közölte Csizmadia János, az önkormányzat építési és környezetvédelmi osztályának vezetője rendkívüli

Az önkormányzat intéző bizottságot hozott létre, amely hétfői ülésén nem rendelt el közlekedési korlátozást Miskolcon, nem korlátozta az ipari üzemek működését, valamint a szénnel, illetve fával való tüzelést.

A légszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében ugyanakkor az önkormányzat arra kéri a miskolciakat, hogy ne használják dízel üzemű, illetve kétütemű autójukat, vegyék igénybe a tömegközlekedést. Megtiltja a szabadban történő tüzelést, ezt a közterület-felügyelet munkatársai és a mezőőrök fokozottan ellenőrzik.

Az önkormányzat azt is kéri a miskolciaktól, hogy ha csak tehetik, ne menjenek a szabadba. Azokat a cégeket pedig, amelyek tevékenysége légszennyezéssel jár, arra kérik, hogy lehetőleg függesszék fel vagy korlátozzák működésüket.

Miskolcon a légszennyezettség mértéke hétfő délután háromszorosan haladta meg az egészségügyi küszöbértéket, az érték egyébként folyamatosan változik; drasztikus intézkedéseket egyelőre nem kellett hozni, a járművek forgalmát nem kell korlátozni - mondta az osztályvezető.

A napok óta tartó hideg, az alternatív tüzelőanyaggal - fával, szénnel - való fűtés okozhatja elsősorban a szmogot - közölte Csizmadia János, aki a meteorológiai előrejelzések alapján úgy látja, hogy a hét második felében javulhat a helyzet.
Forrás: MTI