Új otthonban a kis viziló

Gazdáinak minden várakozását felülmúlóan megszerette új otthonát az Abonyi Vadaspark legfrissebb szerzeménye: a pécsi állatkertben született kis víziló a múlt év utolsó napjaiban költözött a magánállatkertbe, ám mára igazi közönségkedvenc lett - tájékozta

Tóth Tibor szerint a Buborék névre hallgató jószág szemmel láthatólag jól érzi magát a számára kialakított épület medencéjében. Márpedig ez nem kis eredmény azt figyelembe véve, hogy alig néhány hete kényszerült megválni anyjától és élte át az utazással járó megpróbáltatásokat.

"Amikor megérkezett és megszimatolta a vizet, hatalmas lendülettel vetette magát a számára biztonságot nyújtó közegbe. Ott aztán letelepedett a közel két méter mély pancsoló aljára, és várta, hogy elüljön körülötte a zsivaj” - emlékezett az első napok izgalmaira a vadaspark tulajdonosa. "Később először csak éjszakánként, majd nappal is egyre gyakrabban előmerészkedett" - tette hozzá.

Mára azonban Buborék teljesen levetkőzte félénkségét. Alakját és méreteit meghazudtoló módon úszkál medencéjében. Mutatványai között még egy sajátos hátrabukfenc is szerepel. Olykor pedig a szomszédos kifutók oroszlánjainál is hangosabb bődülésétől visszhangzik a környék. A kis víziló egyébként még május 22-én látta meg a napvilágot. Alig több mint fél éves tehát és körülbelül 180 kilós tömegét figyelembe véve egy termetesebb hízó paramétereivel rendelkezik. Elöl még nincs foga, rágni a hátsókkal tud. Jelenleg naponta öt kilónyi zöldséget és takarmány fogyaszt. Új gazdáját már messziről megismeri és hangját meghallván valóságos üdvrivalgásban tör ki.

A tulajdonos elmondta, Buborék fajtársaihoz hasonlóan évente "mindössze" egy mázsát gyarapodik majd, így körülbelül harminc esztendős korára érheti el végleges, három tonna körüli súlyát. Ám mivel a vízilovak hosszú életűek, akár a félszázadik születésnapját is megérheti.
Tóth Tibor bevallotta, a pozitív fejleményeket és fogadtatást látva maguk is fellélegeztek.

Különösen azután - fogalmazott -, hogy bár a megállapodás már korábban megköttetett a pécsiekkel, és az építkezéssel is elkészültek, mégis heteken át harcolni kényszerültek Buborékért. Mindez azonban már a múlté - vélekedett a házigazda, aki szerint a kis víziló mára a vadaspark elsőszámú sztárjává nőtte ki magát. Különösen, mivel a kert múlt év őszén világra jött oroszlánikrei a napokban egy francia magánállatkertben találtak új otthonra. Így amint az időjárás engedi, Tóth Tibor és segítői egy szabadtéri nagymedencét és kifutót is építenek új kedvencüknek.