MSZP: az EU csak akkor véd, ha egységesek vagyunk

Az EU valóban védelmet jelent Magyarország számára, de csak ha egységesen és együtt képviselünk nemzeti érdeket. És csak akkor, ha politikánkhoz szövetségeseket tudunk megnyerni.

A Fidesz elnöke is leírja, hogy a gyengeség rontja az érdekérvényesítést. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az általa vezényelt széthúzásra alapuló politika viszont súlyosan gyengít.


Orbán Viktor ismétlődő súlyos tévedése, hogy ő és pártjának képviselői már eddig is számos esetben az EU-ban kerestek és véltek találni szövetségest a magyar baloldal és a kormány elleni fellépéshez. Külpolitikai egyszeregy, demokratikus norma, és politikai tisztesség dolga, hogy külhonban nem támadja meg az ellenzék sem a nemzet közösségéhez tartotókat, különösen nem a magyar kormányt.


Néhány pártpolitikai szívességi gesztuson túl Brüsszelben és a nemzetközi fórumokon is azt tartják természetesnek, ha fontos dolgokkal lépünk elő, és azt összefogva tesszük. Az agrárium, a klíma, a kisebbségi ügyek mutatják, hogy az MSZP, a Fidesz és a többi erő összehangolt fellépése lehet csak eredményes. Csak akkor lehet igazán hatásos a magyar kormány aktív szerepvállalása minden nemzetközi színtéren, ha ott van mögötte a nemzeti támogatás, és megjelenik az EP-képviselők összehangolt fellépése. Erre most, a legutóbbi orosz-ukrán gázvita kapcsán is szükség van.


A nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság kibontakozása óta itthon is mind többen azt várják az ellenzéktől is, hogy együttműködésre nyitottan, összefogásra készen politizáljon a nemzeti érdekeink érvényesítéséért itthon és a világban.

Dr. Kozma József
az MSZP Külügyi bizottság alelnöke

Forrás: MTI-OS