Az EMFESZ "nekimegy" Ukrajnának

A gázválság súlyosságát sajnos nem lehet eltúlozni. Az ukrán-orosz gázvita elfajulásának lassan egész Európa issza a levét. A felelősök megtalálása a politikai szövődmények miatt nehézkes, ám az EMFESZ nem tétovázott: értesüléseink szerint elsőként pereli

Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (EMFESZ) a Hírextra értesülései szerint bepereli az ukrán állami földgázszolgáltatót a Naftogazt. Ezzel a lépéssel - tudomásunk szerint - minden károsultat megelőzött. Ez azt jelenti, hogy az esetleges per, illetve az ott születő ítélet precedensértékű lehet. Károsult pedig van elég. Egyelőre fel sem lehet mérni mennyi.

Magyarországon a gázszolgáltatás megszorítása miatt az összes földgázt égető erőmű, valamint számtalan gyár és vállalkozás járt pórul. A csövek víztelenítése, a berendezések leállítása a téli fagyokban különösen kockázatos. Az EMFESZ ígérete szerint megtesz mindent, hogy ez ne okozzon károkat azoknak a fogyasztóinak, akik belesetek a megszorítások körébe.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termeléskiesésből okozott károkat a vállalkozások túlélik. Az EMFESZ lépése, hogy nekimegy Naftogaznak ezért számukra is fontos, sokuknak élet-halál kérdés lehet. Elméletileg ugyanis elképzelhető, hogy a kárukat senki nem téríti meg. Mint Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója a Hírextrának adott interjújában elmondta, a jelenlegi eset a gáztörvény alapján elméletileg vis major helyzet áll fenn, nincs lehetőség a kártérítésre.

Vagy mégis?

Úgy tűnik ezt az álláspontot vizsgálták felül a cég vezetői, mikor meghozták a perrel kapcsolatos döntést. Persze a helyzet egyedi. Ugyanis olyan még sosem történt, hogy az Ukrajnából jövő vezetékeken egy csepp gáz sem jöjjön. (A 2006-os ukrán-orosz vita, mely sok szempontból hasonlít a maihoz, messze nem volt ilyen súlyos.) E miatt nem lehet tudni, mit mond majd a nemzetközi jog az EMFESZ határozott szándékára.

Ez különösen azért is nehéz, hiszen a gázvita ma már messze nem gazdasági, sokkal inkább politikai kérdés. Sokak szerint mindig az volt. És jól tudjuk, ahol a politikai megjelenik, ott a felelősség könnyen szétkenhető.

Mindenesetre dicséretes és kifejezetten előremutató az EMFESZ lépése, hiszen ezzel azt mutatja, nem hagyja annyiban a Naftogaz szerződésszegését. Nem várja ki a politikai osztozkodás végeredményét, inkább elébe megy az eseményeknek.

Tehetetlenség

Mert hiába próbál jelenleg is az Unió közvetíteni a Naftogaz és a Gazprom között, ennek az eredményét nem lehet kivárni. Eddig úgy tűnt, az európai gázpiac szereplői tehetetlenek, tétlenségre vannak kárhoztatva. A magyar cég most megmutatta ez nem feltétlenül igaz.

Persze attól, hogy beperelik az ukránokat még nem fog megindulni a gáz – ezt jól tudják az EMFESZ-nél is– de hatása mindenképpen lesz. Akár az, hogy mások is csatlakoznak hozzájuk, akár csak annyi, hogy emiatt a cég – és így azok fogyasztói is– jobb tárgyalási pozícióba kerülnek a krízis után.

Bármi is lesz a végkifejlet, az eredményről beszámolunk.