Szüretelik a jégbornak valót

Az évnek ebben a hideg és sötét időszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szőlőbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje. Az egyik legnagyobb magyarországi szőlőbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy fi

A jégborkészítés titka, hogy -5 Celsius-fok alatt a víz megfagy a bogyóban, a must pedig természetes úton koncentrálódik, beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz, lehetőséget teremtve egyedi ízvilágú desszertbor készítésére - tájékoztatta az MTI-t a villányi pincészet munkatársa.

Akkor lehet csak szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, és a szüret időpontjában ott is marad. Ezért legjobb éjszaka kezdeni a bogyók begyűjtését - tudta meg az MTI munkatársa a pincészet kommunikációs vezetőjétől, Iványi Emesétől.

Ilyen hidegben szinte "Michelin-babának" öltözve, bányász fejlámpával fognak neki a szüretnek.
A többségében olaszrizling és cabernet franc szőlő szüretelése szó szerint kesztyűs kézzel történik majd szombat éjjel 1 órakor, egyrészt a hideg miatt, másrészt mert a fagyott bogyókkal óvatosan kell bánni.

A madarak étvágyától és az időjárástól nagyban függ, hogy készülhet-e jégbor egy adott évben - mondta az MTI munkatársának Ipacs Szabó István borász - tavaly például olyan meleg volt télen, hogy nem palackozhattak jégbort.
Forrás: MTI