Zabálni járunk a múzeumokba?

Míg régen képeket és szobrokat nézegetni jártak az emberek a múzeumokba, ma már az a világszerte ismert trend, hogy a múzeum egésznapos programot nyújtson a családoknak. Órákig való böngészésre csábító üzletek és luxuséttermek nyílnak a leghíresebb európa

A "múzeumshopoknak" külön rajongótábora van, akad, aki itt kezdi - a gyűjtemény megtekintése előtt még - az épületben tett - sétát. Nemcsak turistáknak való szuvenírek kaphatók ezekben, hanem értékes művészeti albumok, könyvek, sálak, kendők, poszterek, képeslapok, ékszerek, gyerekjátékok és számtalan más érdekes iparművészeti tárgy is.

Az aktuális kiállításhoz kapcsolódó holmik megtervezése és árusítása ezen belül is külön műfaj lett. Versengenek a tervezők, hogy milyen - valóban használható tárgy - utaljon az éppen látható kiállításra vagy más látnivalóra.

Ez már több évtizedes irányzat, ám az valamivel fiatalabb, hogy játszóházat létesítenek a gyerekeknek, nemcsak afféle gyermekmegőrzőt. Olykor persze az egész épületet birtokba veszik a kicsik: a londoni vagy párizsi híres múzeumok folyosóin vagy tárlói előtt a földön vagy a padokon rajzolgatnak, és nem szól rájuk senki.

A játszóház mellett ugyancsak a gyerekeknek szól a múzeumok éttermének a menülapja, ahol külön számukra kínálnak speciális fogásokat.

A múzeumok büféje, kávéháza, vendéglője, azok berendezése és színvonala külföldön fokmérője az adott intézmény színvonalának is. A bilbaói Guggenheim Múzeumban a három Michelin-csillagos Martin Berasategui, a brüsszeli Szépművészeti Múzeumban a híres Peter Goosens, a bécsi MAK-ban (Museum für Angeweandte Kunst - Iparművészeti Múzeum) Helmut Österreicher ételműremekeivel találkozhat a látogató - tudósít e tendenciáról a Gusto gasztronómiai magazin legfrissebb száma.

Helmut Österreicher az egyik legnevesebb osztrák szakács ma. Étterme kínálatában a klasszikus bécsi fogások mellett extravagáns, divatos alapanyagból készített ételek is találhatók. Feltűnik a vaszabi, a méregerős japán torma, a cékla, amely nagy kedvenc mostanában minden formában, valamint olyan, hagyományos népi ételek, mint a polenta vagy a magyaros tarhonya.

Ez a trend ugyanakkor azt is magában rejti, hogy a múzeumban nemcsak egy vendéglátó hely van, hanem legalább egy, olcsóbb, nagy befogadó képességű büfé is és egy kis elegáns "ékszerdoboz", a fantáziadús ételkreációk számára.