24 óra kell, mire teljesen visszaáll a gázrendszer

Ezt Góczi István az EMFESZ ügyvezető igazgatója mondta el a Hírextrának. A gázkereskedelmi cég központjában, a krízis közepén látogattuk meg az igazgatót, ahol hatalmas erőket mozgósítottak annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a bosszúsága az ember

Jelenleg Magyarország egy csepp földgázt sem kap Ukrajnán keresztül, miközben a fogyasztásunk 60-70 millió köbméter. Ahogy hidegebb lesz, ez csak növekszik. Egyelőre elég a tározókban lévő mennyiség, de már most is kénytelenek voltunk bevezetni a kettes fokozatot. Ez azt jelenti, hogy minden 500 köbméter/óránál magasabb fogyasztású cégnek le kell állítania gázfelhasználását. A harmadik fokozat már érintené a nagyáruházakat sőt a pékséget és a tejüzemeket is.

A gázkrizis kellős közepén sikerült utolérjük az egyik legnagyobb gáz kereskedő cég az EMFESZ ügyvezető igazgatóját, Góczi Istvánt.



Jelenleg még a második fokozat van érvényben. Mikor számíthatunk a harmadik bevezetésére?

Egyelőre ezt nem tudjuk megmondani. Ez időjárás függő. Ha marad ez a hőmérséklet, akkor nagy valószínűséggel nem kell bevezetni a harmadik fokozatot. Ha további lehűlés lesz, akkor nőni fog a fogyasztás (egy fok átlaghőmérséklet csökkenés akár hét százalékos lakossági fogyasztásnövekedést jelent) és akkor muszáj lesz további korlátozásokat bevezetni.

Mennyi idő alatt lesznek elzárva a gázcsapok, ha ezt bevezetik?

Ennek van egy átfutási ideje. A gázszolgáltatóknak és a kereskedőknek a kötelessége, hogy először értesítsék a fogyasztóikat a korlátozás bevezetéséről. Ha a fogyasztók nem tesznek ennek eleget, akkor a gázszolgáltatónak kötelessége kimenni a helyszínre, hogy elzárja a gázcsapot.

Kik vannak benne a harmadik körben?

Ebben gyakorlatilag már minden ipari fogyasztó benne van. Az összes nagyáruház, a tejüzem, péküzem, mindenki. Nem marad más, csak a városi fűtőművek és a lakosság.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz kenyér meg tej?

Idáig nem szabad eljutni!

Jelenleg, hogy áll az ország fogyasztása?

Ezekben a napokban kb. 65-70 millió köbméterre van szükségünk. A tározókból azonban csak 50-51 milliót tudunk kinyerni. Ezenkívül az országnak saját termelése is van, aminek a kapacitását a MOL megnövelte. Most amennyire csak tudja, fokozza a gáz kinyerését. A második fokozatú korlátozás miatt ma pontosan 64 millió köbmétert próbálunk elérhetővé tenni. Emiatt jelenleg a gázszolgáltató rendszerünk száz százalék fölött teljesít.

Meddig bírja ezt?

Ez nehéz kérdés. Néhány napig biztosan, de hónapokig nem.

Mégis meddig kell így működnünk?

Csütörtökön a Gazprom elnöke Brüsszelben találkozik az EU vezetőivel. Én bízom abban, hogy ezen a tárgyaláson Európa politikai nyomást fog gyakorolni az ukrán félre. Azt kellene elérni, hogy legalább a tranzitszolgáltatást állítsák vissza. Egyezkedni meg ráérnek később. Az Európai Energia Charta hetedik pontja kimondja, hogy a tranzitszerződéseket minden körülmények között teljesíteni kell.

Hiába van ez leírva, ha Ukrajna nem tartja be.

Ezért kell az Uniónak határozottan állást foglalnia. Amíg nem érezte a saját bőrén, addig az EU próbálta magát távol tartani a kérdéstől. Most azonban, hogy leáll az ipari termelés, sőt legrosszabb esetben az élelmiszertermelés is, valamit lépni kell.

A tranzitot annak ellenére kellene Ukrajnának biztosítania, hogy ugyan nincsenek végleges megállapodások, de tranzitszerződés létezik.