Sürgős a Nabucco

Az elmérgesedő orosz-ukrán gázvita miatt Kóka János (SZDSZ), az Országgyűlés Nabucco-bizottságának elnöke kedden levélben fordult magyar politikusokhoz, amelyben egységes fellépést sürgetett a Nabucco-földgázvezeték megépítése mellett.

A politikus, az SZDSZ frakcióvezetőjének az MTI-hez is eljuttatott levelét elküldték az európai ügyek bizottságának, valamint a külügyi és a gazdasági bizottság elnökeihez.

Kóka János levelében hangsúlyozza, hogy a gázvita miatt kialakult helyzetben mindenki számára világossá vált, milyen következményekkel jár régiónk kritikus mértékű kiszolgáltatottsága az Oroszországból érkező földgázszállításoknak. A Nabucco-bizottság elnöke szerint a földgázvezeték megépítése immár létkérdéssé vált. "Minden egyes hónap, amelyet az Európai Unió további tétlenséggel tölt, meghosszabbítja régiónk függését az orosz gázmonopóliumtól, és egyúttal súlyosan veszélyezteti a magyar háztartások és vállalatok ellátásának biztonságát (…) a kereskedelmi partnerek közötti vita hátterében az húzódik meg, hogy saját monopolhelyzetét Oroszország erőteljes politikai-gazdasági érdekérvényesítésre, a tranzitország szerepét Ukrajna pedig alkudozásra próbálja felhasználni"- írja Kóka János.

A liberális politikus szerint a Nabucco már jóval több, mint energiapolitikai ügy. Véleménye szerint ma ez a beruházás térségünk egyik legfontosabb biztonságpolitikai projektje. Kóka ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy bár az Európai Unió hét éve tervezi a beruházás megvalósítását, lényegi előrelépés azonban a mai napig nagyon kevés történt. "Márpedig - mint azt a jelenlegi helyzet is mutatja - Európának és Magyarországnak több erőfeszítésre és azonnali eredményekre van szüksége" - áll a levélben.

A liberális politikus úgy véli, hogy a kezdeményezést az érintett országoknak kell a kezükbe venniük. Ezért azt javasolja, késlekedés nélkül jöjjön létre az az európai politikai támogatást jelző nemzetközi védnöki testület, amelynek felállítását a magyar Országgyűlés 2008 decemberében határozatban kezdeményezte. Kóka János egyúttal sürgette, hogy az EU pénzügyi garanciákkal segítse a gázvezeték építésének megkezdését.

A Nabucco-bizottság elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a jelenlegi tétlenség elhúzódása komoly következményekkel járhat Magyarország és az EU számára:

"Ha a gázforrások bizonytalanságára hivatkozva nem kezdődik meg a Nabucco építése, akkor a megvásárolható földgázkapacitásokat illetően továbbra sem tudunk majd érdemi tárgyalásokba bocsátkozni Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal, valamint a térség jövőbeli ellátásában potenciálisan jelentős szerepet játszó Egyiptommal, illetve Irakkal. Oroszország és Kína eközben sorra vásárolják fel a ma még elérhető forrásokat" - olvasható a levélben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-nek kedden azt mondta, Magyarország a gázszállítás ügyében két vasat tart a tűzben, de világossá tette, hogy a Nabuccónak van elsőbbsége.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re. A vezeték áthalad Magyarországon és kikerüli Ukrajnát.
Forrás: MTI