Magyar adakozók

Minden 20 ezer dollárnyi adományból egy magyar forintban érkezett a Wikipedia online enciklopédia július 1-jén induló gyűjtése során - számolt be a több mint 250 nyelven olvasható internetes lexikon számára hatmillió dollárt hozó nemzetközi akció hazai si

Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke azonban hozzátette, a gyűjtéssel kapcsolatos részletes adatok csak most kezdenek beérkezni, így még nem lehet meghatározni a Magyarországról érkező pontos összeget.

Mint a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales az online enciklopédia kezdőlapján közzétett köszönőlevelében fogalmaz: "július 1. óta több mint 125 ezren 4 millió dollárt adományoztak a Wikimédia Alapítványnak. Emellett több nagyobb ajándékot és alapítványi támogatást is kaptunk, összesen 2 millió dollár értékben. Ezek a bevételek biztosítják a jelenlegi, 2009. június 30-án záruló pénzügyi év működési költségeit".

A magyar adományozók természetesen euróban vagy dollárban is támogathatták a Wikipediát, többek között ezért nehéz egyelőre megmondani, a hatmillió dollár mekkora része származott hazánkból - hívta fel a figyelmet Gervai Péter. A Wikipedia magyar oldalának indulásában kulcsszerepet játszó programozó-szerkesztő elmondta, nemzetközi kimutatás szerint az átlag támogatók 20-50 dollár között összegekkel segítették az internetes enciklopédia fenntartását, de akadt nem kevés tízezer dollár feletti adomány is.

A Wikimédia Magyarország Egyesületet (WME) decemberben jegyezte be hivatalosan a bíróság, így szervezetként csak később kapcsolódhatott be a támogatások gyűjtésébe - közölte az egyesület vezetője, hozzátéve, a WME feladata az adománygyűjtés hazai megszervezése, az információs anyagok fordítása, illetve a belföldi utalásokat lehetővé tevő magyar bankszámla biztosítása volt.

Gervai Péter beszámolója szerint az egyesület megalakulása ellenére továbbra is a floridai székhelyű Wikimedia Foundation üzemelteteti a Wikipedia magyar oldalát is külföldi szerverekről, míg a WME elsősorban háttértevékenységet végez majd.

"Azért volt fontos az egyesület megalapítása, mert sokan kerestek szervezetet a Wikipedia mögött itthon is, számukra teremtettünk kapcsolódási pontot" - beszélt a WME alapításának okairól Gervai Péter. Mint megjegyezte, a reklámok nélkül, non-profit alapon működő internetes enciklopédia magyar oldalának fejlesztésére továbbra is gyűjtik az adományokat, de a tervek szerint általában specifikusan, egy-egy meghatározott célra várják majd a támogatásokat.

Gervai Péter a lehetséges célok között említette, hogy német társszervezetük mintájára szűkített gyűjteményt adjanak ki DVD-n, így a Wikipedia olyanokhoz is eljuthatna, akik nem rendelkeznek interneteléréssel.

Hosszabb távú cél, hogy létrejöjjön egy komolyabb minőségi kritériumoknak is megfelelő változat a magyar oldalon - említett további példát az egyesület vezetője. Mint elmondta, jelenleg a magyar nyelvű Wikipedia szócikkeinek mintegy 30 százaléka úgynevezett "megtekintett lap" - ez az embléma szavatolja, hogy a szerkesztők kiszűrték a szócikkből a nagyobb hibákat -, de szeretnék, ha a jövőben tovább fejlődne az oldal megbízhatósága.
Forrás: MTI