Kár érte, siratjuk

Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.

Ford 68 esztendős volt, néhány napja bekövetkezett halááról az év utolsó napján számolt be több internetes portál, köztük a BBC. A dalszerző évek óta cukorbetegségben szenvedett, lábát is levágták.
Egyes zenei szakírók szerint a Bob Marley, a reggae fiatalon elhunyt óriása saját maga írta a No Woman, No Cry című dalt, de lemondott szerzői jogairól barátja javára, hogy ezzel segítse őt.
A No Woman, No Cry Bob Marley 1974-es, Natty Dread című albumán szerepelt. A dal inspirálója a kingstoni Trench Town gettó volt, ahol Marley és Ford együtt élt a hatvanas években.

Ford egyébként további Bob Marley-dalok szerzője is volt. Az 1976-os Rastaman Vibration című album három számát tulajdonítják neki.

Bob Marley nemcsak zenészként vált a reggae zene megbecsült művelőjévé és alkotójává, hanem ajamaicai zene elterjesztésével is jelentős érdemeket szerzett. A rákban elhunyt Marley emellett a rasztafariánus mozgalom szószólója és emberi jogi aktivista is volt, akit dalainak társadalmi-politikai tartalmáért hazájában meghurcoltak.
Forrás: MTI