A lyukas medencétől a forró jégig

"Béke vagy te sport", akkor is, ha magyar – derült ki 2008 hosszú-hosszú sporttal teli hónapjai során. Öttusa VB Budapesten, nívós és kevésbé nívós bajnokságok a csapatsportágakban, na meg persze a magyar sport kirakatcsodája: hokigyőzelem Szapporób

Kezdjük is ez utóbbival: a magyar jégkorong nyolcvanegy évének legszívmelengetőbb pillanatával. Amikor a magyar válogatott a szapporói Cukiszamu arénában összeölelkezve hallgatta az ukránok elleni győztes (4-2) és mindent eldöntő meccs után a himnuszt, s a sikerkapitány, a kanadai-olasz Pat Cortina arcán legördült az a bizonyos könnycsepp, amikor a hazatérő hősöket soha nem gondolt tömeg fogadta a Kisstadionnál, amikor Kercsó Árpád és Ocskay Gábor összeölelkezve nézték könnyes szemel fiaikat, a srácokat akik végre kivívták az A csoportos vébérészvételt.

De hova lett a víz?

Az év sportolói - a Hírextra szerint
1. Cseh László (úszás)
2. Vajda Attila (kenu)
3. Kovács Katalin (kajak)
Amikor egy ország volt büszke a magyar hősökre, akik jövőre Svájcban a legjobbakkal vehetik föl a küzdelmet. Mint ahogyan egy ország volt büszke a hazai rendezésű öttusa világbajnokságra is, melyet május 29-étől június 3-áig rendeztek szerény fővárosunkban. A sportesemény azonban nem zajlott zökkenőmentesen, az egyik reggelre például egészen egyszerűen elfolyt az összes víz a mobilmedencéből. A Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású női váltó azért csak behúzott egy aranyat, s volt néhány bronzöröm is. Szervezésileg azonban piros pont a magyar rendezőknek még a meglepő vízelpangással együtt is.

Csapatsportágilag felemás év volt 2008. Papírforma sikerek (az Alba Volán sikere a magyar jéghoki bajnokságban, Veszprém és Győri ETO győzelme a férfi és a női kézilabda pontvadászatban, Honvéd elsősége a pólóbajnokságban és a Sopron női kosárcsapatának sima elsősége a női kosárligában) és meglepetések (például a szombathelyi Falco bravúrsikere a férfi kosárbajnokságban) váltogatták egymást országhatárainkon belül. A Győri Audi ETO idén sem nyert Bajnokok ligáját, mint ahogyan a Vasas pólóalakulata sem tudta beverekedni magát az Euroliga döntőjébe.

Sztrájk és nem jó Szávay

Az év csapatai - a Hírextra szerint
1. Magyar férfi vízilabda válogatott
2. Magyar férfi jégkorongválogatott
3. MKB Veszprém kézilabdacsapata
A kosaras társadalomban meg leginkább az őszi játékvezetői sztrájk ütötte ki a biztosítékot, de végül ez is megoldódott. Szávay Ági pedig annyira rossz teljesítményt nyújtott egész évben, hogy már a biztosíték kiütésére sem volt elég: első számú teniszezőnknél csak árnyéka volt önmagának egész évben. Vagy ez volt az igazi Szávay?



Az olimpia egyébként természetesen rányomta a bélyegét az egész idei sportévre: a Sportcsillagok Gálaestjén megválasztott Év sportolója díjakat is olyanok kapták, akik az Pekingben brillíroztak. A férfiaknál az ötkarikás bajnok Vajda Attila, a nőknél – némi meglepetésre – a Pekingből bronzzal hazatérő Mincza-Nébald Ildikó lett a legjobb. A kitűnő edző címet természetesen Turi György, Cseh Laci trénere vitte el, a szövetségi kapitányok között pedig a triplázó Kemény Dénes lett a befutó.

Lesz bőven szurkolnivaló

Az év edzői - a Hírextra szerint
1. Kemény Dénes (a férfi vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya)
2. Pat Cortina (a férfi jégkorongválogatott szövetségi kapitánya)
3. Turi György (Cseh László edzője)
Az év végén pedig már nem árt előre is figyelni: 2009-ben is vár ránk sok-sok érdekes sportesemény: a magyar jéghoki válogatottnak például februárban előbb olimpiai selejtezőben, majd a várva várt A csoportos világbajnokságon szurkolhatunk, de januárban lesz például férfi kézilabda vébé is. Csak nem a magyar sport éve lesz 2009? Egy ilyen gyér (három arany) olimpiai szereplés után bizony ránk férne.