Vigyázat, nem valódi a lóvé!

A Thaiföldre utazó magyar turistáknak nem érdektelen tudni, hogy - bár csekély mennyiségben - de a délkelet-ázsiai országban is vannak forgalomban hamis papírpénzek.

A hamis pénz forgalomba kerülésének híre az utóbbi időben terjedt el Thaiföldön, emiatt az utóbbi időben előfordul, hogy egyes kereskedők nem fogadnak el ezer baht címletű bankjegyet, holott a jogszabályok ezt kifejezetten tiltják.

Az ország nemzeti bankja szerint 2008-ban mintegy 19 ezer hamis bankjegyet foglaltak le. Ez az arány minimálisnak számít és a tavalyi mértékkel nagyjából azonos: egymillió bankó közül mindössze 57 nem valódi. A talált hamis pénzek nagy része ezer bahtos (1 baht kb. 5,50 forintnak felel meg), amely a legnagyobb címlet.

A rendőrség azt javasolja, hogy a turisták kizárólag hivatalos pénzváltóknál vagy bankban váltsanak külföldi valutát bahtra. A pénzautomaták használta általában biztonságos. A valódi bankjegyek vízjellel és fémcsíkkal vannak ellátva, illetve bizonyos helyeken dombornyomásúak. A bankókat érdemes megvizsgálni és amennyiben hamisnak bizonyul, a rendőrségen vagy a legközelebbi bankfióknál jelenteni kell.

Thaiföldön a pénzhamisítást életfogytig terjedő börtönbüntetéssel sújtják, tudatos forgalomba hozatalukért pedig akár 15 év szabadságveszés járhat.