Megszűnik a Pont FM

Január elsején már nem lesz hallható rockzene a 88.1-es frekvencián. Megszűnik Magyarország egyetlen rock és sportadója, a Pont FM. A rádió majdnem két éven keresztül működött.

„Hé, mondd, mi lesz velem,
ha halkabban szól a rock and roll?”

Idén Szilveszterkor hangzanak utoljára rockslágerek a Pont FM 88.1-en, január elsejével ugyanis megszűnik a rock és sportadó.

Évekkel ezelőtt olvastam egy olyan tipikus továbbküldős e-mailben egy felsorolást arról, hogy mennyi dolognak lehet örülni az életben. A listán ott volt az a pillanat, mikor egy fülünknek kedves dal szólal meg a rádióban. A Pont FM számtalan alkalommal ajándékozott meg ezzel az élménnyel. Bátran állíthatom, hogy ezzel nem voltam egyedül, mutatják ezt az elmúlt hónapok hallgatottsági adatai is.

A rádió megszületése után több mint fél évvel lehetőségem nyílt arra is, hogy közelebbről megismerjem az adót, hiszen tavaly szeptember óta együtt dolgoztam az adó készítőivel, idén nyáron pedig a honlap szerkesztését vettem át. Éppen ezért lehetetlen lenne elfogulatlanul nyilatkoznom a Pont FM-ről, és arról a hiányról, melyet majd kétéves működése alatt pótolt, s mely most újra jelentkezik.

A Pont FM, mint tematikus, rockzenét játszó adó magára vette ennek a műfajnak jó- és rossz tulajdonságait, ezért volt szerethető, és talán a vesztét is ez okozta. Annak, aki számára a zene ott kezdődik, mikor „sír a gitár” nem kell magyarázni, hogy mennyire sokoldalú műfaj a rock, és hogy a bluesosabb témáktól a könnyedebb már-már poposabb hangvételen keresztül az egészen zúzós metálig mennyi minden megfér benne. Felejthető, és egy életen át bennük visszhangzó dalok egyaránt.

Valahogy így működött a rádió is, mint a rock. Voltak szeretnivaló pillanatai, és olyanok is, amikért mi kérünk elnézést. Számtalan igény, elvárás volt felé, melynek hol jobban, hol kevésbé sikerült megfelelnie. Nem a hallgatókon, és nem a rádió munkatársain múlott, hogy most vége szakad a történetnek. Reméljük is, hogy csak átmenetileg, s lesz még a „dal a miénk”, a tiétek. Hiszen a Föld még mindig kerek…