Ókori leletekre bukkantak

Három márványfejet - egy felnőtt férfit, egy asszonyt és egy fiatal fiút ábrázoló ókori alkotást fedeztek fel macedón régészek Prilep közelében, az ősi Stibera város feltárása során.

"A legutóbbi leletek is azt bizonyítják, hogy Stibera gazdag város volt tehetős polgárokkal. A húszezer lelkes település a Kr.e. III. és a Kr.u. III évszázad között létezett. A márványfejek mellett görög és latin nyelvű feliratos dísztáblák is előkerültek, amelyek szövege arról tanúskodik, hogy Stibera fontos szerepet játszott a Kr.u. II-III. évszázadban" - nyilatkozta a leletekkel kapcsolatban Liljana Kepeszka, a Prilepi Múzeum régésze.

Nem sokkal korábban három márványszoborra bukkantak a régészek - az egyik Nikét, a győzelem görög istennőjét, a másik egy Efeb nevű ifjút, a harmadik pedig egy fiatal nőt ábrázol - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A macedón kulturális tárca által finanszírozott ásatások során eddig összesen 31 márványszobor került napvilágra, az ókori város feltárását jövőre fejezik be a régészek.
Forrás: MTI