Sífelvonó baleset

Sífelvonó-kabinokban rekedtek közel százan egy tartóoszlop meghibásodása miatt a kanadai Whistler-Blackcomb télisportközpontban, a 2010-es téli olimpia egyik helyszínén.

Kanadai sajtójelentések szerint nagyjából harminc kabinból kellett kimenekíteni síelőket, akik órákig lebegtek 5-9 méteres magasságban a fagyos hidegben. Az egyik kabin egy vad hegyi patak felett állt meg, egy másik nekiverődött egy buszmegálló tetejének, és volt olyan is, amelyik háztetőn kötött ki.

A tűzoltócsapatok három órán át tartó mentőakciója után 13 embert kellett kórházba szállítani, de ellátás után mindannyiukat hamar kiengedték. Komolyabb sérülés nem történt, és többen maguktól ki tudtak szabadulni a kabin fogságából. "Mindenki beszerzett kisebb sérüléseket, nekem például eltörött egy ujjam" - mondta egy síturista a CTV tévécsatornának.

A felvonó azért állt le, mert meghajolt egy tartóoszlop. A baleset pontos okát még vizsgálják. A meghibásodott oszlopot egy daruval stabilizálták. A Vancouvertől északkeletre fekvő síparadicsomban a 2010-es téli olimpiai játékokon a műlesiklás versenyszámokat rendezik.
Forrás: MTI