Elhagyott könyvek tára

A sietős utazók gyakran ottfelejtik könyveiket a szállodában, 250 kötetnyi könyvből az egyik madridi szálloda "könyvtárat" hozott létre.

A spanyol főváros központjában található Conde Duque hotel különleges könyvtárában főleg angol nyelvű zsebkönyveknek vannak, de akadnak spanyol, japán, görög, kínai és holland nyelvű úti-, illetve művészeti könyvek is, összesen tíz nyelven.

Az ottfelejtett könyvek tárában a hagyományos római szakácskönyv békésen megfér a Michael Jackson táncát elemző írással, a spanyol bikaviador, José Ortega Cano emlékirataival és természetgyógyász könyvekkel. Aki vallásos irodalomra vágyik, szintén talál magának olvasnivalót.

A könyvek tára egy évvel ezelőtt Paloma Cabreras kereskedelmi igazgató ötlete alapján jött létre, aki egy kis vitrinben őrizte a hotelszobákban felejtett első negyven könyvet.

Már vannak olyan vendégek is, akik szándékosan "szórakozottak", hogy gyarapítsák a készletet, az egyik vendég például verseskötetet ajándékozott a hotelkönyvtárnak. Mások viszont elfelejtik visszaadni a kölcsönvett könyvet, főleg az útikönyveket, a szállodának pedig nincs kölcsönzési rendje, nem ellenőrzik a könyvtár használóit.

A veszteségek ellenére a könyvtár létrehozója nem tart attól, hogy könyvek nélkül maradnak, mert az utazók feledékenysége minden nap újabb kötetekkel gyarapítja a könyvtárat.
Forrás: MTI