Szülinapos Sziámi - videóval

December 12-e van, a mai napon ünnepli 57. születésnapját Müller Péter Sziámi, a magyar alternatív zenei színtér meghatározó alakja, költő és énekes, nevét a legtöbben mégis a Sziget Fesztivál miatt jegyezték meg.

Müller jelentőségét magyar rockzene történetében nehéz túlbecsülni, és ahhoz, hogy ezt elmondhassuk, a Sziget létrehozására igazából már nem is lett volna szükség. Ugyanis Müller Péter alapította (a későbbi Európa Kiadó vezetőjével, Menyhárt Jenővel közösen) 1980-ban az első magyar alte-rock bandát, a legendás URH-t. Bár a csapat egy évig se létezett, és hivatalos felvételük is csak a rendszerválás utáni reunion-koncertről készülhetett, mégiscsak az ő hatásukra szökkent szárba a magya-rock fájának mind a napig egyik legéletképesebb ága.

Az ezután, Bárdos-Deák Ágnessel alapított Kontroll Csoportot, majd a későbbi Sziámit (eredeti nevén Sziámi-Sziámi) már senkinek sem kell bemutatni. Müller Péter zenekarairól – akárcsak művészetéről – nehéz olyanoknak mesélni, akik esetleg mégsem hallották őket. Az biztos, hogy sajátosak, az pedig személyenként dől el, hogy ez a jelző pozitív vagy negatív értelemben értendő-e. Mi azért az előbbire szavaznánk.

Mindenesetre az a felismerése, hogy „kell egy hét együttlét”, és az eredetileg „Sziámi-nyaralásként” induló Sziget Fesztivál hatalmas sikernek és rengeteg látogatónak örvend évről-évre. Talán az óriásira nőtt rendezvénynek még az eredeti eszmét is sikerült megőriznie, de ez már egy másik történet.

A Sziámi zenekarnak (és így Müller Péternek) köszönhet a magyar alternatív zenei színtér egy másik hasznos rendezvénysorozatot: a Songwriter’s (dalírók) Klubot. Születésnapi köszöntő videóklipünket természetesen a Sziámi együttes zenei munkásságából választottuk, a 2006-os „Fogjad már meg” című album, Boldog boldogtalan című dalát. Mi csak az előbbi melléknév szótövéből képzett főnevet kívánjuk az ünnepeltnek.