Antall József a parlamenti rendszer megalapozója volt

A hazai parlamentáris demokratikus rendszer egyik legfőbb megalapozójaként emlékezett a másfél évtizede elhunyt Antall Józsefre Debreczeni József közíró, politológus, egykori MDF-es politikus, aki korábban könyvet írt a volt kormányfőről.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke 1993. december 12-én halt meg.

"Zárt mű, zárt politikusi életpálya" Antallé, amelyet legfeljebb a később történtek helyeztek más megvilágításba - mondta Debreczeni József az MTI-nek, példaként a tíz évvel ezelőtti áthangolódást említve.

Utóbbi kapcsán kifejtette: a Fidesz 1998-as választási győzelme és Orbán Viktor kormányalakítása után számosan a korábbinál eredményesebbnek kezdték látni Antall Józsefet. A közíró szerint egyfelől megmutatkozott, hogy a jobboldal választási győzelme nem egyszeri esemény, másrészt sokan a fennálló viszonyokhoz képest "amolyan bezzeg-miniszterelnökként" kezdték emlegetni Antall Józsefet, és emiatt változott meg a rendszerváltozás utáni első miniszterelnök külső megítélése.

Az antalli életműről szólva a politikus által a kerekasztal-tárgyalások során játszott meghatározó szerep mellett - kulcsfontosságú reálpolitikai lépésként - a szabad demokratákkal kötött paktumot emelte ki Debreczeni.

Hozzátette: Antall József múlhatatlan érdeme, hogy - a taxisblokád napjaitól eltekintve - a rendszerváltozás rendkívüli terhei ellenére is stabil politikai viszonyok között kormányzott, mindvégig.
Debreczeni József 2003-ban írt könyvet Antall Józsefről.
Forrás: MTI