Pedagógusokat tüntetett ki az MTA

Pedagógusi munkájuk mellett elért tudományos eredményeikért Pedagógus Kutatói Pályadíjakat adott át Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szerdán a fővárosban - közölte az Akadémia az MTI-vel.

Németh Tamás a társadalom- és természettudományok területén díjazott 12, magyarországi és határon túli kutató pedagógust köszöntve rámutatott, hogy az Akadémia az intézmény alapításakor megfogalmazott célok, az ország sikerének és felvirágoztatásának szolgálata érdekében munkálkodókat tüntet ki, amikor a közoktatásban dolgozó pedagógusok tevékenységét ismeri el.

Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának vezetőjeként hangsúlyozta, hogy az MTA a maga eszközeivel, így a most átadott díjjal is hozzá kíván járulni a tanári pálya becsületének helyreállításához, jelezve egyúttal azt is, hogy fontosnak tartja a kutató pedagógusok jelenlétét a közoktatásban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az 1997-ben alapított, 150 ezer forintos jutalommal járó pályadíj célja a huzamosabb ideje (legalább öt éve) főállásban középiskolában oktató pedagógusok érdemes tudományos munkásságának elismerése.

Pályázni olyan tudományos munkával (monográfiával, nagyobb lélegzetű tanulmánnyal, kísérleti eljárási eredménnyel, forráskiadvánnyal) lehet, amelynek hozama tényleges előrelépést jelent az adott kérdéskör alaposabb tudományos feltárásában.
Forrás: MTI