KO-vereség a norvégoktól, elérhetetlen az elődöntő

Nem juthat a legjobb négy közé a magyar női kézilabda-válogatott a macedóniai Európa-bajnokságon, miután a középdöntőben 34-20-ra kikapott az olimpiai bajnok, címvédő norvég csapattól.

Középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Ohrid):
Norvégia-Magyarország 34-20 (13-8)
----------------------------------
gól: Kr. Lunde 7, Riegelhuth, Johansen 6-6, Larsen 4, Aamodt 3, Kristiansen, Blanco 2-2, Frafjord, Nöstvold, Sulland, Breivang 1-1, illetve Sopronyi, Bulath 4-4, Hornyák 3, Vérten, Tomori 2-2, Görbicz, Vincze, Szamoránsky, Bódi, Szűcs 1-1

Görbicz kisebb combsérüléssel vállalta a játékot. Győzelem esetén az elődöntőbe jutás sem tűnt lehetetlennek, és ennek megfelelően kezdett Imre Vilmos szövetségi kapitány eddig rapszodikusan szereplő alakulata.

Eleinte minden magyar találatra gyorsan jött válasz, de feltűnő volt, hogy a korábbiakhoz képest összehangoltabb volt a védekezés. Amikor viszont támadásban jött egy rossz passz, a leindításokból Johansen nem hibázott. 4-2-ről 4-4 lett, és a 10. percben Imre időt kért. Bódi hétperces gólcsendet tört meg, majd Görbiczet kiállították, és amikor visszatért, kihagyott egy 7 méterest. A skandinávok átvették a vezetést főleg jó átlövéseiknek köszönhetően. Egyre keményebb lett a csata, sorra jöttek a kiállítások. Kezdett leszakadni a magyar együttes, mert a játékosok 13 percig (!) megint képtelenek voltak gólt dobni, még büntetőből sem találtak be.

A második félidőre sokat cserélt a kapitány, de nem sokat változott a kép. Rövid időre állandósult a különbség, ugyanis Vérten - noha még mindig fáj a bokája -, illetve Bulath olykor-olykor megvillant. Aztán ismételten beindult a norvég henger, amely letaglózó volt: a 40. percben már 21-12 volt az állás. Jött az időkérés. A gólkülönbség miatt nem volt mindegy, milyen arányban kap ki a gárda, és fontos volt, hogy a hátralévő időben ne adja meg magát a válogatott.

Görbicz pihenőt kapott, a kapuban Pálingert Pastrovics váltotta, és rögtön ziccert fogott. De azt ő sem tudta megakadályozni, hogy kétszámjegyű legyen a különbség (44. perc: 22-12), amely ráadásul tovább hízott.

A címvédő az utolsó szakaszban sem állt le a gólfesztivállal, kiütéses vereséget mért a pocsék napot kifogó magyarokra.

A jól sikerült első negyedóra után jött a borzalom, és ezzel elszállt minden (v)érmes remény. A vereség azt jelenti, hogy a magyarok csoportjukban legfeljebb a harmadik helyen végezhetnek. A norvégok az utóbbi 26 tétmérkőzésükön nem kaptak ki, 25-ször nyertek és volt egy döntetlenjük.

Korábban:
Románia-Ukrajna 40-32 (17-18)
később:
Dánia-Spanyolország 20:15

A csütörtöki záró körben:
Magyarország-Spanyolország 16:15 ó
Dánia-Ukrajna 18:15
Románia-Norvégia 20:15
Forrás: MTI