A Coldplay tagadja a plágium vádját

Nyilatkozatban utasította vissza a brit Coldplay együttes Joe Satriani gitárvirtuóz plágiumvádjait. A gitáros állítása szerint az új lemezével hét Grammy-jelölést begyűjtő Coldplay Viva La Vida című dalában felhasználta If I Could Fly című, 2004-es instru

Az 52 esztendős Satriani szövetségi bírósághoz fordult, hogy érvényt szerezzen igazának. Arra kérte a bírói testületet, hogy ő maga határozhassa meg: mekkora összeg illeti meg, vagy pedig rendelje el a dal betiltását. Satriani egy nappal azután nyújtott be keresetet a Coldplayjel szemben, hogy a brit rockegyüttes hét jelölést kapott legújabb, a vitatott dalt is tartalmazó albumáért, amelyből eddig közel 2 millió példány kelt el.

A Coldplay nyilatkozatban reagált Satriani plágiumvádjára. A brit rockzenekar tagjai hangsúlyozzák, hogy a lehető legnagyobb mértékben tisztelik Joe Satrianit, akit nagy zenésznek tartanak, ezért szükségesnek tartják, hogy nyilvánosan válaszoljanak plágiumvádjaira. A zenekar tagjai hangoztatják: ha van is hasonlóság a két szám zenéjében, az teljes egészében a véletlen műve lehet, a Viva La Vida című dalnak nem Satriani a szerzője, s nem is gyakorolt semmiféle hatást rá.

A Coldplay szerint a vitatott dal négyük - Chris Martin énekes, Guy Berryman basszusgitáros, Johnny Buckland gitáros és Will Champion dobos - műve. A címet Frida Kahlo mexikói festőművész egy munkája nyomán választották.

Satriani szerzeménye a gitáros Is There Love in Space? című albumnak része.Howard E. King, Satrian ügyvédje az együttes tiltakozására reagálva kijelentette: Satriani párbeszédre törekedett, mielőtt a nyilvánosság elé tárta plágiumvádjait, s a bíróságra tartozik annak megállapítása, hogy milyen mértékű egybeesésről van szó.

Oren J. Warshawsky, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek jogi szakértője úgy vélekedett, Satriani az ügyben sikerrel hivatkozhat arra, hogy szerzeménye már régebben megjelent és ismert mű volt. A bíróság emellett természetesen hozhat olyan határozatot is, amely szerint a két zene közötti hasonlóság véletlen, nem pedig "tudatos" egybeesés eredménye.
Forrás: MTI