Újra Budapesten Rudán Joe és a Coda

Hosszú évek után ismét fellép Budapesten Rudán Joe és a Coda. A zenekar idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, és a pécsi születésnapi koncert sikerén felbuzdulva, december 19-én a Wigwamban is megmutatják, hogy nem kell még temetni sem a roc

1988-ban a Coda, Led Zeppelin emlékzenekarként alakult Pécsen, Joe vezetésével. Hamar sikeressé váltak, elindították saját klubjukat és országjárásba kezdtek. A Hobo Blues Band előzenekaraként váltak országszerte ismertté. Nagyobb rendezvényekre is meghívót kaptak, mint például a Tabánra, a Drakula Fesztiválra, illetve Led Zeppelin emlékműsorokra. Az első hiteles, klasszikus értelemben vett igazi Led Zeppelin tribute bandaként tarthatjuk számon őket.



Tagcserék

A kilencvenes évek „zenei válsága” elsősorban a rockot érintette. Több neves zenekar is feloszlott, aminek a szele elérte a Codát is. A repertoárt fel kellett dúsítani könnyebben emészthető slágeresebb számokkal is, így játszottak Deep Purplet, Sweetet, vagy éppen Bad Companyt is. Ekkor a Coda már Magyarország legbejáratottabb klubzenekara volt, így egy saját album igénye is felmerült. Viszont, ahogy az már lenni szokott, ekkor történt meg az első tagkiválás. Jezernicky Tamás, „Jeze” kilépett a bandából. Nagy veszteség volt, mert talán ő tekinthető az egyik legautentikusabb Zep gitárosnak. Helyére egy szintén élvonalbeli hardrock-zenész került Sipeki Zoltán, „Pipi” személyében. Vele meg is született a várva várt album, 1999-ben.

Joe

Közben Joe-t is felfedezték a „nagyok”: felkérést kapott a Moby Dicktől, és a Pokolgéptől, utóbbinak immáron 19. éve az énekes-frontembere. 1997-ben, mivel megtiszteltetésnek érezte elvállalta a P.Mobil énekesi feladatait is, ahol 2007-ig elődeihez méltó módon, becsülettel, nagy szakmai tudással tolta a zenekar szekerét. A Pokolgépben és a P.Mobilban való szereplést is csak egy feltételhez kötötte: vihesse tovább szívügyét a Coda zenekart.



Közben a Codában szinte követhetetlen tagcserék zajlottak le. Pipi elment, helyére a mobilos ifj. Tornócky Ferenc érkezett, majd egy új billentyű is színesítette, finomította a hangzást: a Hammond mögött a legendás Papp Gyulával később pedig, Makovics Dénessel. Dobosok jöttek mentek, a basszus sem maradt mindvégig Marsi Csaba kezében. A legendás klubkorszak hanyatlóban volt, a tagok és Joe egyéb elfoglaltságai miatt egyre kevesebbet koncerteztek, az utóbbi években már ritkaságszámba ment, ha el lehetett őket csípni valamelyik városban, vagy rendezvényen.

A koncert

Joe a 20 évforduló megünneplésére nem kis szervezőmunkával összecsődítette az egész Codás hadat. Májusban Pécsett tele volt az ifi ház, az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek rajongók. Joe korszakokra bontotta a műsort, mindenki szerephez jutott, akinek addig köze volt a zenekarhoz.

A csaknem négy órás, monstre koncert utolsó felvonásában játszott a klasszikus felállás, a tősgyökeres, ősi rajongók legnagyobb örömére. Joe szűnni nem akaró mosollyal az arcán énekelte végig a műsort, teljesítménye állandó volt, a koncert végén azt mondta, hogy a negyven éves bulin nyolc órát játszanak majd. A hangosítás, mint a rockos bulik sarokpontja, kiváló volt, ami ritka manapság.

A pécsi koncert visszhangja és sikere megkövetelte a budapesti bemutató megszervezését is. Ennek lehetünk tanúi december 19-én. Ha Joék nem csinálnak mást, csak ugyanazt, ugyanúgy eljátsszák még egyszer, mint Pécsett, akkor a közönség maximálisan elégedett lesz.
Plusz kuriózumként Joe felkérte még mobilmániás kollégáját, Zeffer Andrást is, aki virtuóz Hammond játékával fogja emelni az est fényét.

A várható műsorból

Black Night
Ready For Love
Mistreated
Soldier Of Fortune
Demon's Eye
When A Blind Man Cries
Stormbringer
Smoke On The Water

Irány a Mars
Immigrant Song
Állj Félre
Kopott Ház
Lazy
Place In The Line
Highway Star

Rock And Roll
Heartbreaker
Living Loving (She's Just A Woman)
Good Times Bad Times

The Ocean
How Many More Times
Stairway To Heaven
Whole Lotta Love