Tengerész vagy építész szeretett volna lenni a Nobel-díjas

Eredetileg tengerész vagy építész szeretett volna lenni az idén Irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Jean-Marie Gustave Le Clézio, aki csupán harmadik helyre sorolta pályaválasztása során az írói munkát, amely végül a tekintélyes kitüntetés elnyerését hozta

A díj átvételére Stockholmba érkező Le Clézio elmondta, hogy tengerészi ambícióinak rossz látása, építészeti karrierjének pedig gyenge matektudása vetett gátat. "Harmadik választásom tehát az volt, hogy író leszek"- mondta.

A most 68 éves író hamar felfedezte önmagában azt a belső késztetést, amely az írásra sarkallta őt, és amely sokkal inkább egy irányíthatatlan ösztön volt, mintsem annak a vágya, hogy bármilyen politikai üzenetet közvetítsen. "Inkább vagyok egy mesemondó, mint bármi más. Nem azzal a szándékkal írok, hogy demonstráljak, támadjak vagy akár védelmezzek bármit is" - mondta. A Svéd Akadémia az író műveiben - Terra Amata, Sivatag - megmutatkozó költői élményt és érzelmi elragadtatást díjazta.

Az Akadémián tartott előadásában Le Clézio elmondta, hogy véleménye szerint az internet korábbi megjelenése megakadályozhatta volna akár a második világháború kitörését is. Mivel a világhálón hihetetlen sebességgel áramló információk olyan új eszközt jelentenek a világ számára, amellyel kiküszöbölhetőek a konfliktusok, a különböző érdekellentétek.

"Ki tudja, ha akkor létezett volna internet, talán Hitler kegyetlen tervei sem valósulhattak volna meg" - mondta. Hozzátette azt is, hogy a fejlődő országokban a számítógépekhez való hozzáférés sokak számára továbbra is elérhetetlen dolog, és az emberiség két elsődleges feladata az éhezés és az analfabetizmus felszámolása. "Az irodalom és az éhezés elleni harc szorosan egymáshoz kapcsolódnak, kölcsönösen függenek egymástól. Mindkettő arra kényszerít minket, hogy cselekedjünk" - mondta az író.

Le Clézio a 14. olyan francia író, aki elnyerte az 1901 óta létező Nobel-díjat. Franciaországban született, édesapja brit állampolgár, családja mauritiusi gyökerei révén pedig kettős állampolgársággal is rendelkezik. A világjáró író sok időt tölt az Új-Mexikóban is. "Az Egyesült Államokban élve az embernek mindig meg van az az érzése, hogy mindenhol veszély leselkedik rá. Mauritiuson az emberek inkább a béke, mintsem a háború eszméjében hisznek. Bárcsak lehetséges lenne ez az egész világon. Ki tudja persze, talán egy napon így lesz" -mondta.

A francia író szerdán ünnepélyes keretek között veszi majd át az irodalmi kitüntetést, és sor kerül az orvosi, a kémiai, a fizikai és a közgazdasági Nobel-díjak kiosztására is. A Nobel-békedíjat pedig Norvégiában, Oslóban fogják átadni.
Forrás: MTI