Uszmanov a vívók elnöke

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) párizsi tisztújító kongresszusán a küldöttek Aliser Uszmanovot választották meg elnöknek. A hazai szövetség (MVSZ) honlapja Füleky András ügyvezető igazgatóra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz sportvezető 66, míg

Az elnöki pozícióért folyó küzdelemben az orosz sportvezető 66, míg az eddigi vezető, a francia René Roch 61 szavazatot kapott. Uszmanov 2005 nyara óta a sportág európai szövetségét irányította, Roch 1992-től - négy perióduson keresztül - állt a FIE élén.

Az üzbég származású Uszmanov, aki jelentős tulajdonrésszel bír az angol labdarúgó Premier League-ben szereplő Arsenalban, négy éve még simán alulmaradt Roch-kal szemben. Ezúttal viszont sok szövetséget maga mögé tudott állítani, így például a teljes amerikai blokkot, változást, a sportág további elterjesztését, a versenyzők számának növelését ígérve. A tömegesítés, illetve a szerényebb vívóhagyományokkal rendelkező kontinensek megerősítése azt a célt szolgálja, hogy a sportág hosszú távon az olimpia programján maradhasson.

A szakmai testületek összeállításánál bevált a magyar számítás, a hazai szövetség tájékoztatása szerint Kulcsár Krisztián az első helyen került be a versenyszabály-, Kamuti Jenő a harmadikon az orvosi, Mincza-Nébald Ildikó pedig a hatodikon a jogi bizottságba. Kamuti és Mincza-Nébald eddig is tagja volt az adott tíz-tíz fős testületnek.

"Jól pályáztunk, stabilan kerültünk be a bizottságokba" - mondta az MTI-nek Kamuti Jenő.
Ezúttal már csak azért is sikeresnek tekinthető a magyar taktika, mert négy éve kilenc pályázó közül csupán kettő járt sikerrel.
Forrás: MTI