Uzsorás rendőrkézen

Őrizetbe vett a rendőrség egy 35 éves nagyecsedi férfit, aki uzsorakölcsönöket adott nehéz helyzetben lévő családoknak, majd adósait kihasználva szociálpolitikai csalásokat követett el - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A nagyecsedi lakost kedden többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint közokirat-hamisítás miatt vették őrizetbe, az ügynek további kilenc gyanúsítottja van - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóügyeletese.

A százados tájékoztatása szerint a férfinak többen tartoztak százezer forint nagyságrendű uzsorakölcsönökkel. A nehéz körülmények között élő környékbeli családok nem tudták fizetni a kamatos adósságot, ezért a gyanúsított arra vette rá őket, hogy fiktív lakásvásárlási szerződéseket kössenek, és felvegyék a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatást. A jogellenesen igénybe vett összegek nagy része ezután az uzsoráshoz került, aki esetenként legfeljebb tíz százalékot juttatott vissza a támogatásigénylőknek.

Az eljárás adatai szerint a csalássorozat évek óta folyt, az államot mintegy nyolcmillió forinttal károsították meg. Az őrizetbe vett férfin kívül eddig kilenc gyanúsítottja van az ügynek, ők kérték, fiktív adásvételi szerződések alapján a támogatásokat.

A nyomozás kiterjesztésével a gyanúsítottak száma és a kár összege feltehetően tovább nő majd - tette hozzá Fülöp Gergely.
Forrás: MTI