Oroszország drogfüggő lett?

Oroszországban 1990 óta tízszeresére nőtt a kábítószer-fogyasztás, a lakosság számára vetítve nyolcszor annyian élnek kábítószerekkel, mint az EU-ban, és évente mintegy 30 ezer, többnyire fiatal ember veszti életét drogok miatt - közölte szerdán a Szövets

Viktor Ivanov a kábítószer-ellenes állami bizottság ülésén kifejtette: a kábítószeresek száma 2001-2004 között átmenetileg stabilizálódott, de aztán újra meredeken felfelé ívelt.

Az orosz drogfüggők 90 százaléka afganisztáni heroint fogyaszt, és a drog terjedéséért elsősorban a déli egykori szovjet köztársaságokból érkező vendégmunkásokat tette felelőssé az illetékes.
A nyilvántartott kábítószer-fogyasztók többsége a 18-39 közötti korosztályból kerül ki - mondta, s hozzátette: hasonló a helyzet a HIV-fertőzötteknél is, akiknek 65 százaléka a kábítószeresek közül kerül ki és a fertőzést a nem steril injekciós tűktől kapta.

Oroszországban lényegesen több ember hal meg a drogozás következtében, mint daganatos megbetegedésekben és cukorbajban. Emellett a kábítószer-fogyasztás nem csupán a fiatalkori elhalálozás számát növeli, hanem szétrombolja a családokat, csökkenti a munka termelékenységét, hatalmas kiadásokat okoz az egészségügyben a drogozást kísérő betegségek kezelésével, továbbá más területeken, így a büntetés-végrehajtásban, a nyomozó szerveknél és a bíróságoknál: a kábítószerrel összefüggő bűnözés közvetve a GDP 2,5 százalékának megfelelő károkat okoz - hangoztatta.

Ivanov szerint országos nyilvántartási rendszert kell kialakítani a kábítószer-fogyasztók számára, mert a jelenlegi nyilvántartásokban egyrészt nincs egységes rendszer, másrészt a részvétel önkéntes jellegű, és a különböző hatóságoktól érkező adatok alkalmatlanok az alapos elemzésre. Ma még a drogfogyasztás bizonyítása is problémát okoz az egyéb jogsértések esetében. Ugyanis például Moszkvában a 82 intézmény közül, ahol a vérben lévő alkohol szintjét vizsgálják, összesen két helyen tudják mérni a kábítószer-fogyasztást, noha minden tizedik, ittas vezetés gyanúja miatt vizsgált autós drog hatása alatt is áll.

Szóvá tette azt is, hogy súlyos ellentmondás van a drogosokat gondozó intézmények számának csökkentése és a kábítószerrel élők számának növekedése között, s követelte, hogy állítsák meg a tendenciát, amelynek jegyében az utóbbi két év alatt az intézmények 20 százalékát felszámolták.
Javasolta, hogy a büntetőjogi felelőssége vonás helyett tegyék lehetővé az elvonókúrán való önkéntes részvételt, az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a dílerek többsége maga is drogos, és csupán azért terjeszti a kábítószereket, hogy a saját adagjára valót megkeresse. Szükségesnek mondta viszont a nagykereskedők eddiginél szigorúbb büntetését.

Ivanov elmondta, hogy Oroszországban az utóbbi öt év alatt több mint félmillió embert ítéltek el kábítószeres ügyek miatt.Végül rámutatott, hogy 2001 - az amerikai és NATO-kontingens megjelenése óta - Afganisztánban a 44-szeresére nőtt a kábítószer-termelés, és úgy vélte, a kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsának kellene napirendre tűzni.
Forrás: MTI