Mátyás Corvinái

Képekben és információban gazdagon mutatja be Mátyás királynak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzött Corvináit, valamint a magyarországi egyházak kincseit két, a napokban megjelentetett album. Monok István, az OSZK főigazgatója a köteteteket bem

"Ez az album mind küllemét, mind tartalmát tekintve egy rendkívül igényes alkotás; igazi öröm az OSZK számára, hogy részünk volt a létrejöttében" - jegyezte meg Monok István.

Az OSZK a legnagyobb számú kódexegyüttest őrzi, összesen 36 van a birtokában, ezek mindegyike bekerült az albumba - mondta el a könyvtárigazgató az MTI-nek, hozzátéve, hogy a 15. századi Európa különböző pontjain készült, gazdagon illusztrált historikus és retorikai művekről van szó.

Mátyás király könyvtára, a Bibliotheca Corviniana a vatikáni után a reneszánsz kori Európa második legnagyobb gyűjteménye volt. A kódexek Mátyás király (1458-1490) számára írt műveket tartalmaztak, de megtalálhatók voltak benne a kor legfontosabb munkáinak szövegei is.

Monok István hangsúlyozta, hogy a kötet nemcsak bemutatja a Corvinákat, hanem egyszerre részletes és közérthető leírást, valamint művészettörténeti értékelést is nyújt azokról.

Az Egyházak kincsei Magyarországon című albumot Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mutatta be, aki örömét fejezte ki, hogy a kötet vallásra való tekintet nélkül az összes hazai történelmi felekezet kegytárgyait bemutatja.

A római katolikus, evangélikus, református, szerb ortodox, görög katolikus, magyar ortodox és a zsidó vallás évszázados kincseit feltáró album többek között koronázási ékszereket, miseruhákat, pásztorbotokat, kelyheket, menórákat és perselyládákat mutat be.

Várszegi Asztrik úgy vélekedett, hogy a több mint 30 egyházi gyűjtemény legértékesebb darabjait részletgazdag képekben megmutató kötet tartalmi, formai és esztétikai szépséget egyaránt közvetít.Az albumok a Kossuth és a Ventus Libro Kiadó gondozásában jelentek meg.
Forrás: MTI