Nálunk olcsóbb a kötelező szervíz?

A Romániában újonnan vásárolt autók tulajdonosainak ajánlatos tájékozódniuk, mielőtt befordulnának a legközelebbi márkaszervizhez a garanciális szervizelést elvégeztetni. A nagyvárosi műhelyek ugyanis akár 50 százalékkal is többet kérhetnek a gyártó által

A napilap szerint jelentős az árkülönbség a romániai és a magyarországi árak között is. Még a határtól 200-300 kilométerre lakóknak is érdemes betelefonálniuk egy-egy magyarországi márkaszervizbe.

Romániában ráadásul gyakrabban rendelik be a kocsikat a garancia megőrzéséhez szükséges szervizelésekre, sűrűbben cseréltetik az üzemanyag-, levegő- és pollenszűrőket. Mind a magyarországi, mind a romániai márkaképviseletek elismerik, a kötelező átvizsgálások bármelyik országban elvégezhetők. Az időszakos ellenőrzések elvégzését tanúsító pecsétek hiányában azonban egyik országban sem érvényesíthető az autókra adott garancia.

A Krónika szerint az árak alaposabb összehasonlításából kiderült, hogy Kolozsváron több típusnál is mind az alkatrészek, mind pedig a munka drágább, mint Debrecenben. Míg például az egyik távol-keleti márkához a dízelolaj szűrőt a hajdú-bihari megyeszékhelyen 12 ezer 300 forintért adták volna, a kincses városban ezért átszámolva 15 ezer forintot kértek.

Ugyanehhez a típushoz a pollenszűrő debreceni ára nyolcezer, a kolozsvári pedig napi árfolyamon számolva mintegy 13 ezer forint volt. Debrecenben egyébként sem a pollenszűrőt, sem az üzemanyagszűrőt nem cserélték volna ki 15 ezer kilométer után. Előbbit csak a 60 ezer kilométeres szervizelésnél, utóbbit pedig általában csak a 30 ezresnél cserélik.

Ha valamennyi Kolozsváron elvégzett cserét Debrecenben végeztek volna el, akkor az autó szervízelése több mint 20 ezer forinttal kevesebb lett volna, mint az Erdélyben kifizetett összeg. A különbségből nem csak a debreceni út üzemanyagköltsége, de még egy wellness fürdőbelépő is kitelik - írja a kolozsvári napilap.
Forrás: MTI