Szabadon engedik az űrcsótányokat

A világűrből megtért csótányok több száz utódát engedik szabadon hamarosan Voronyezs közelében.

A minap ugyanis befejeződött az a kísérlet, amelyet a voronyezsi egyetem biológia és ökológia szakán a kutatók és a diákok végeztek vörös csótányokkal azt vizsgálva, milyen hatással van a súlytalanság a rovarok embrionális fejlődésére és szaporodási képességeire.

Az űrcsótányokat úgy fogdosták össze a kollégiumi konyhákban, s közülük 54 a Foton-M3 laboratórium fedélzetén 12 napot töltött a világűrben a súlytalanság állapotában.

A Földre való visszatérésük után a Vera, Nagyezsda és Ljubov - Hit, Remény és Szeretet - nevű nőstények utódokat hoztak a világra.

A tudósok megállapították, hogy a vörös űrutasok utódai eleinte gyorsabban nőttek és fejlődtek földi testvéreiknél, de 2-3 hónap után a különbségek kiegyenlítődtek.

Az űrkirándulás óta eltelt egy évben a laboratóriumban már több csótánygeneráció jelent meg: az űrutas ősanyák már rég kimúltak, de "gyermekeik, unokáik és dédunokáik" vígan szaporodnak tovább, vagyis megállapítást nyert, hogy a folyamatot nem befolyásolta hátrányosan sem a súlytalanság, sem az űrbeli sugárzás.

Mostanra az utódok már több százan vannak, s a kutatók a kísérletet befejezettnek minősítve úgy döntöttek: szabadon engedik az űrcsótányok népét.
Forrás: MTI