Doktorokat avattak Debrecenben

Doktor- és díszdoktoravató ünnepséget tartottak szombaton a Debreceni Egyetemen (DE), ahol három díszdoktori, hetvenhét doktori (PhD) és nyolc habilitált doktori cím mellett, az egyetem számos további díjjal is elismerte oktatói munkáját, eredményeit.

"Ennek az országnak nagy szüksége van önökre, önök a nemzet igazi hatalma" - szólt az új doktorokhoz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy az új doktorok tagjaivá válnak a tudománnyal foglalkozók közösségének, annak minden örömével és felelősségével együtt.

A Debreceni Egyetem büszke arra, hogy itt doktoráltak és felajánlja tudásukat más egyetemeknek, a magyar nemzetnek, a világ tudományosságának és művészetének - tette hozzá az akadémia elnöke.

Ugyanakkor kérte, hogy a világban végzett munkájuk után térjenek haza, és gazdagítsák ezt a nemzetet.

Pálinkás József végezetül felszólította az új doktorokat, dolgozzanak szakterületükön olyan ambícióval, mint azok a tudósok tették fiatal korukban, akiket most a Debreceni Egyetem díszdoktoraivá fogadnak.

Fésüs László akadémikus, a DE rektora bejelentette: az egyetem három új honoris causa díszdoktora: Gudni Albert Jóhannesson professzor, Mezei Ferenc akadémikus és Vásáry Tamás zongoraművész.

Az izlandi származású Gudni Albert Jóhannesson professzor, az egyik legnagyobb skandináv műszaki felsőoktatási intézmény, a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetem tanára, az építési technológiák tudományának nemzetközi szaktekintélye munkásságával jelentős mértékben járult hozzá a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségéhez, valamint az oktatók nemzetközi projektekbe történő bekapcsolásához.

Mezei Ferenc akadémikus, a magyar tudomány követe és világszerte ismert képviselőjének elévülhetetlen érdeme, hogy a debreceni tudományos kutatás jelentősége megerősödött az európai tudományos köztudatban. Az Európai Spallációs Neutronforrás kidolgozásának egyik irányítója; Grenoble-ban és Berlinben eltöltött több évtizedes szakmai múlt után hazatérve jelenleg azon fáradozik, hogy a neutronforrást Debrecenben építsék fel.

Vásáry Tamás zongoraművész szoros szálakkal kötődik szülővárosához, Debrecenhez, amelynek díszpolgára is. A magyar Rádió Szimfonikus zenekarának örökös főzeneigazgatója az ifjú tehetségek pártfogójaként került közelebbi kapcsolatba a DE zeneművészeti karával, amelynek zongora tanszékén számos alkalommal tartott nyilvános mesterkurzust.

A Debreceni Egyetem Díszérmét Berényi Dénes akadémikus, atomfizikus professzor kapta, míg a DE Professzor Emeritusa Daróczy Zoltán akadémikus, matematikus lett.
Forrás: MTI