A gyerekkatonák ellen

Illegális fegyveres csoportok erőszakos toborzásairól tartottak felvilágosítást több mint hatezer kolumbiai gyereknek. Kolumbia északnyugati Urabá térségében, ahol a legtöbb szélsőjobboldali gerilla- és félkatonai csoport működik, a 12-17 év közötti kisko

Egykori harcosok mentek el az iskolákba, mondták el saját tapasztalataikat és mutatták be első kézből a kolumbiai erőszak kíméletlen valóságát.

    "Hasznosnak érezzük magunkat, ha elmondhatjuk tapasztalatainkat. Ez kötelességünk is a társadalommal szemben, hogy a fiatalok, függetlenül attól, milyen helyzetben vannak, ne kövessék el ugyanazt a hibát, amelyet mi elkövettünk" - mondta el egy  fiatalember, aki azelőtt egy fegyveres csoporthoz tartozott, és most csatlakozott a kampányhoz.

    Urabá régióban jelenleg 2003 volt fegyveres beilleszkedését próbálják segíteni, akiknek állandó pszichológiai, szociális és egészségügyi segítséget biztosítanak, oktatási, képzési lehetőségeket kínálnak, hogy munkába tudjanak állni. Havi megélhetési támogatást is kapnak, hogy újra megtalálják a helyüket a civil életben.

    Különböző nemzetközi szervezetek, köztük a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet számításai szerint, a felfegyverzett jobboldal leszereléséig, 2003-2006 között a kolumbiai gerilla- és félkatonai csoportok soraiban több mint 11 ezer gyermek katona harcolt.
Forrás: MTI