Ruszisztikai Díjak 2008

A Duna TV Filmfőszerkesztősége érdemelte ki az idén az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért és a Ruszisztikai Központ fődíját, a Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat.

Az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért és a Ruszisztikai Központ által 2007-ben alapított díjakat péntek este az ELTE Bölcsésztudományi karán Szvák Gyula, az alapítvány elnöke adta át - tudatta a szervezet közleményben az MTI-vel.

A dokumentum szerint a Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat a Duna TV Filmfőszerkesztősége "az orosz filmkultúra kiemelkedő alkotásainak és klasszikus értékeinek autentikus közvetítéséért" érdemelte ki. Tavaly a fődíjat Vass Lajos, a Magyar Álalmi Operaház főigazgatója vehette át.
Ruszista Életműdíjat kapott Péter Mihály, az ELTE professor emeritusa.

Az Év Ruszistája címet Soproni András műfordító érdemelte ki orosz kulturális szótáráért.
Az Év Orosztanára Dudics Pálné, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanára lett. Az egyéni díjazottak a kitüntető oklevélen kívül egyhetes moszkvai tanulmányutat kaptak az Alapítvány és a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ jóvoltából az ottani Collegium Hungaricumba.

Az év legjobb oroszdolgozatát a hallgatói kategóriában Czanek Andrea (Miskolci Egyetem) és Kecskeméti Gábor (ELTE), a doktorandusz kategóriában Palágyi Angela érdemelte ki.
Forrás: MTI