Pécs beperelte az EKF volt főigazgatóját

Beperelte a pécsi önkormányzatot a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program volt főigazgatója: Mészáros András ügyvédje útján juttatta el keresetét a Baranya Megyei Bírósághoz csütörtökön.

Mészáros András az MTI-nek elmondta: azért fordult bírósághoz, mert jogtalannak tartja felmentését, ezért korábban kötött szerződése lejártáig, 2010 végéig igényt tart a fizetésére és nem vagyoni kártérítésre is.

A volt főigazgató a fizetésével és juttatásaival kapcsolatban a közelmúltban megjelent sajtóhírekre reagálva azt mondta, hogy erről csak akkor lehet valós képet kapni, ha ezeket a költségeket összehasonlítják más, hasonló pozícióban, hasonló intenzitással dolgozó vezető fizetésével és juttatásaival. Úgy vélte: a jövedelme és költségtérítései firtatásakor célszerű azt is megvizsgálni, mit hozott ő a városnak, a programnak, mi volt a munkája eredménye.

Az Új Dunántúli Napló november 20-án írt arról, hogy sokba kerültek a program irányító szervezete, a Pécs2010 Menedzsment Központ közelmúltban menesztett vezetői, akik milliós fizetésük mellett tetemes telefonköltséget produkáltak és lakhatási támogatást is igénybe vettek. A lap szerint Mészáros András másfél milliós havi fizetése mellett idén júniusban 1,2 millió forintos sikerdíjat vehetett át, tizenhat hónap alatt 2,6 millió forint telefon- és internetszámlát produkált, emellett havi 120 ezer forint lakhatási támogatást is kapott.

Mészáros András csütörtökön az MTI-nek cáfolta, hogy lakhatási támogatást kapott volna. Azt mondta, a lakása bérletét maga fizette.

A főigazgatót október 9-én mentette fel posztjáról a pécsi közgyűlés. A lépést a Mészáros András iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolták, hogy nem javult a program társadalmi megítélése, Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból".
Forrás: MTI