Felfüggesztették az SZDSZ-es politikust

Felfüggesztette párttagságát az SZDSZ VII. kerületi frakcióvezetője, Gál György - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön Molnár István, a párt kerületi elnöke. Gál Györgyöt különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt vette őr

Molnár István tájékoztatása szerint Gál György ügyvédjén keresztül közölte, hogy felfüggeszti párttagságát, és átadja az önkormányzat gazdasági bizottságának a vezetését is. A politikus azonban mandátumáról nem mondott le - tette hozzá.

A csalással gyanúsított Gál Györgyöt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.
Az atv.hu kedden közölte, hogy letartóztatták Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét. Azt írták: "úgy tudni, Gál Györgyöt egy ingatlanügy miatt tartóztatta le a rendőrség." Az SZDSZ fővárosi választmányának elnöksége még aznap felszólította Gál Györgyöt, hogy függessze fel tagsági viszonyát.

A főügyészség szerdai közleményében azt írta: a nyomozás eddigi adatai szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke és a vele együttműködő vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott, és további mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A gyanú szerint a főváros VII. kerületi önkormányzata gazdasági bizottságának elnöke 2002-től kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően - offshore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni - olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: a vállalkozó elképzelésében a bizottság elnöke is jó üzleti lehetőséget látott, ezért azt támogatta.

A főügyészség közlése szerint az ingatlanok vételárára vonatkozó előzetes egyeztetés alapján megállapodtak abban, hogy a vállalkozó projektcégeket alapít, amelyek a valós forgalmi érték alatti vételáron fogják megvásárolni a kiszemelt ingatlanokat. A vállalkozó az egyes cégekbe a bizalmas ismerőseit "strómanként" helyezte el.

Mint írták, a vételárról lefolytatott egyeztetés során a gazdasági bizottság elnöke közölte a vállalkozóval, hogy mennyit kell a részére fizetnie azért, hogy az adott házat neki, illetve az általa alapított projektcégnek adja el az önkormányzat.

Ezután a gazdasági bizottság elnöke felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akit szóban felhívott arra, hogy mely ingatlant és milyen forgalmi értékre kell értékelnie. A valótlan tartalmú értékbecslés felhasználásával a gazdasági bizottság elnöke az ingatlan valós forgalmi értékét tekintve a gazdasági bizottság tagjait, majd ezt követően a képviselő-testületet tévedésbe ejtette - ismerteti a főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben évben - írják.

A közlemény szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól a támogató segítségéért. Hozzátették: a gazdasági bizottság elnöke a főügyészség határozatai és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, tagadva a bűncselekmények elkövetését.
Forrás: MTI