Két új magyar vonatkozású monográfia jelent meg az USA-ban

Két új magyar vonatkozású monográfia jelent meg az Egyesült Államokban; mindkettő idősebb magyarokkal készített interjúkból összeállított tanulmány, az egyik Louisiana államban, a másik az ohiói Clevelandban látott napvilágot.

A Story of Árpádhon (Árpádhon története) című angol nyelvű kötet szerzője Royanne Le Blanc Szűcs Kropog, aki a louisianai Árpádhon település 1896 és 2006 közötti történetét dolgozta fel 43 mélyinterjú alapján. A szerző a helyi középiskola cajun, azaz louisianai francia származású matematika tanárnője; első férje Szűcs Kálmán volt, egyike annak a tizenkét, 1956-os magyar menekültnek, akik Árpádhonba kerültek.

Az amerikai Magyar Baráti Közösség ismertetője szerint a 65 régi fotót tartalmazó 260 oldalas mű az amerikai magyar történetírás mérföldköve, hiszen eddig csak egyetlen olyan tanulmány készült, amely egy amerikai magyar település történetét és kultúráját átfogóan ismertette (Fejős Zoltán, a budapesti Néprajzi Múzeum igazgatója a chicagói magyarokról írt tanulmányt.)

Royanne Kropog könyve tudományos igénnyel megírt, gazdag tárgy-, szó-, és irodalomjegyzékkel ellátott értekezés. A magyar agrártelepülés, Árpádhon Louisiana államban, Livingston megyében található, 1896-ban alapították. A helybeli fűrészmalom a kivágott fenyőfák területét részletre és igen kedvező áron adta munkásainak, így alaptőke nélkül földhöz juthattak az északról jött magyar bányászok és vasgyári munkások. 1935-re több mint 350 család, 1500 ember élt a térségben, a magyar származásúak létszáma ma 300-ra tehető. A visszaemlékezések olyan témákra terjednek ki, mint a népi gyógyászat, a jazz-zenekarok, továbbá a mozi, színház és farsang, valamint a hagyományok ápolása, oktatás, templomok.

A másik monográfia a Clevelandben még élnek magyarok? Visszaemlékezések gyűjteménye címet viseli. A clevelandi magyar cserkész Regös Csoport tagjai meglátogatták a város környékén levő 14 magyar templomot, és elbeszélgettek az idősebb magyarokkal. A kötet az öt éven át végzett néprajzi gyűjtés anyaga könyvbe szerkesztett formában, régebbi és modern fényképekkel kiegészítve.

A magyar nyelvű kötet bemutatja több nemzedék változatos magyar közösségi életét, egyebek között húsvéti, karácsonyi és esküvői szokásokat, szüreti mulatságokat és az Amerikába érkezés körülményeit. Az interjúk a XX. század nagyobb történelmi eseményeit az átlagember szemszögéből láttatják.

"Szüleink és nagyszüleink múltjáról szeretnénk megemlékezni; azokat az értékeket és hagyományokat kívánjuk feltárni, amelyeket a Kárpát-medencéből hoztak magukkal, valamint azokat, amelyeket itt, Amerikában nekünk továbbadtak, hiszen ezeket Cleveland magyarjai már több évtizeden keresztül, esetenként majdnem egy évszázada őrzik" - olvasható a könyv bevezetőjében.
Forrás: MTI