Ösztöndíjprogram fiatal képzőművészeknek

A K and H Bank Zrt. értékes műtárgyállományának egy része a Kieselbach Galéria októberi aukcióján mintegy 30 millió forintért kelt el. A bevételt a bank új gyűjteményének kiépítésére, ennek részeként pedig egy alkotói ösztöndíj létrehozására fordítja, ame

Az októberi aukción szereplő 30 alkotásból 29 kelt el, ami kifejezetten jó aránynak mondható. Sok mester munkája jóval meghaladta a várt leütési árat - emelte ki Kieselbach Tamás.

Az értékesebb műtárgyak közül Szőnyi István Dunakanyar Zebegénynél című olajképe nyolcmillió forintért került kalapács alá. Kmetty János Dombos tája 675.000 forintról indult, de végül 2.800.000-ért talált gazdára. Cigány Dezső munkája kétmillióról indult, végül hárommillióért vitték el. Jól szerepeltek a nagybányai festők és a "Nyolcak" is. A kevésbé ismert Duschanek Jánosnak az aukción szereplő mindkét műve megnégyszerezte a kikiáltási árát.

A bank művészeti tanácsadó testülete - amelynek tagjai a magyar képzőművészeti élet elismert szakemberei: Petrányi Zsolt, Szurcsik József és Topor Tünde - segítségével dolgozott ki a pénzintézet egy alkotói ösztöndíjprogramot. Ennek lényege, hogy a pályáztatás eredményeként arra méltónak és alkalmasnak tartott művészt folyamatos támogatásban részesítik, majd az ösztöndíjidőszak végén egy vagy több alkotását beemelik a bank új, friss szellemű, korszerű gyűjteményébe - hangzott el a Kieselbach Galériában tartott keddi tájékoztatón.
Forrás: MTI