Mindenre kiterjedő korrupció-ellenesség

Vesztegetés vádjával kerülhetnek bíróság elé a kínai orvosok és pedagógusok, ha a munkájuk során anyagi vagy egyéb természetű ellenszolgáltatásban részesülnek - jelentette be hétfő este a Legfelsőbb Népi Bíróság és a Legfelsőbb Népi Ügyészség.

Az új értelmezés szerint, az egészségügyi dolgozóknál vesztegetésnek számít, ha a gyógyszerészeti vállalatok kereskedőitől, vagy a gyógyászati segédeszközök gyártóitól pénzt fogadnak el, illetve ha az orvosok ezeket a termékeket előnyben részesítik a receptek felírásakor.

A pedagógusok is hasonló vádakkal nézhetnek szembe, ha a tankönyvek, taneszközök, uniformisok és más, a tanítással összefüggő termékek forgalmazóitól ellenszolgáltatást fogadnak el.

A sport és kulturális rendezvények szervezői, valamint az igazságszolgáltatásban, különböző értékbecslő testületekben, beszerzési bizottságokban dolgozók szintén börtönbüntetésre számíthatnak, ha ilyenformán illegális javakra tesznek szert.

A kínai igazságszolgáltatás mostani szigorítása a büntetőtörvénykönyv korábbi módosításaival van összhangban, amely ezt megelőzően csupán azt mondta ki, hogy a vesztegetés bűntette csupán a kormányhivatalnokokra, illetve az állami vállalatok alkalmazottaira tejed ki.

Egy újabb értelmezés szerint az üzleti célú vesztegetés, mint bűncselekmény a nem állami cégek tisztviselőire és alkalmazottaira is kiterjed.Az újabb módosítás szerint a vesztegetést helyeslők is bűnt követnek el, az anyagi ellenszolgáltatás mellett a különböző természetbeni juttatások, például a kuponok, berendezési tárgyak vagy utazási csomagok is kenőpénznek számítanak.

A kínai Legfelsőbb Népi Bíróság és a Legfelsőbb Népi Ügyészség 2002 és 2007 között összesen 19 963 vesztegetési ügyet tárgyalt.
Forrás: MTI