Bűnözőkből sztárbokszolók

Thaiföldön az ökölvíváson keresztül kívánják a bebörtönzött bűnözőket a társadalomba visszavezetni.

A boksz Thaiföldön nemcsak az egyik legnépszerűbb sportág, de egyben az egyik legsikeresebb is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az olimpiákon és egyéb rangos nemzetközi sporteseményeken elért kiváló helyezések. Azt viszont kevesen tudják, hogy nem egy sztár rács mögött fejlesztette nemzetközi színvonalúra öklözőtudását, mint például az első női könnyűsúlyú világbajnok, Szamszon Szor Sziriporn, vagy Amnat Ruenrong, aki Pekingben épp csak lemaradt a dobogóról.

Sziriporn és Ruenrong példás sikerén felbuzdulva vezette be a Büntetésvégrehajtási Hivatal nemrégen új programját, amely a tehetségesnek mutatkozó fegyenceknek esélyt ad a ringen keresztül becsületes megélhetést, netán igazi hírnevet szerezni - természetesen csakis szabadulásuk után. "Eddig 22 rabot, közülük 10 nőt jelöltünk ki a keretebe, akik rövidesen versenyezhetnek. Rajtuk kívül még mintegy ezren vesznek részt rendszeres edzéseken. Nekik előbb a saját börtönükben kell átesni válogatómérkőzéseken, mielőtt továbbléphetnek" - - közölte Nathí Csitszawang, a hivatal vezetője.

A jövő bajnokai hetente háromszor edzenek: reggel hattól délután fél hatig. A bokszolók némi kedvezményben részesülnek, így pihenőidejük hosszabb ideig tart és jobb minőségű ételt kapnak. Egy-egy börtönbajnok akár 10 000 baht (kb 61 000 forint) pénzjutalomban is részesülhet.
Forrás: MTI