Korszerűsödő pszichoterápia

A saját pszichoterapeuta vagy pszichológus divatjának terjedése nyomán az ukrán fővárosban a lelki bajok orvoslása lett az egyik legjövedelmezőbb foglalkozás, ám a pénz miatt sarlatánok lepték el szakmát.

A pszichoterapeuta vagy pszichológus szakember felkeresése néhány évvel ezelőtt még a legliberálisabb ukrán városnak számító Kijevben is rendszerint titokban történt. Az ukránok többsége ugyanis az ilyen jellegű látogatást majdnem úgy tekintette, mint egy elmegyógyintézeti rendelésen való megjelenést, ezért óvakodott tőle.

 Mostanra a helyzet gyökeresen megváltozott, sokan egyenesen hivalkodnak a lelki segítői szolgáltatás igénybevételével - írta a korrespondent.net ukrán internetes hírportál.

Mivel a megnövekedett kereslet miatt jól jövedelmező foglalkozássá vált a pszichoterápia, boldog-boldogtalan ezzel kezdett el foglalkozni, az alacsony bérű pszichiáterektől és pszichológusoktól az egészségügyi nővéreken át a sarlatánokig.

 Az Ukrán Pszichoterapeuták Szövetségének (UPSZ) adatai szerint Kijevben négyszázan foglalkoznak lelki bajok kezelésével. Az UPSZ szerint az Ukrajnában működő pszichoterapeuták mintegy 40 százalékának nincs szakképzettsége, zömük valamelyik társszakterületek képviselője, sokan pedig egész egyszerűen sarlatánok.
Forrás: MTI