Szürreális világ – videóval

Pontosan 110 évvel ezelőtt született René Magritte, belga szürrealista festő. Érdekes módon műveit lényegesen többen ismerik, mint ahányan nevét. Valószínűleg azért lehet ez így, mert alkotásai, és a közvetített gondolatok beszivárogtak a populáris kultúr

Személyes tapasztalat, hogy nem kell Magritte nevét ismerni ahhoz, hogy rajongói legyünk. Lényegesen hamarabb találkoztam hihetetlen gondolatait megtestesítő festményeivel, mint mielőtt eljutottam volna a belga festő élettörténetéhez. A bemutatkozás azóta már megesett, most már ismerősként rakom össze a szürrealista festő műveit.

Talán ti is emlékeztek gyerekkorotokból olyan képre, amin egy láb látható, amely cipőben fejeződik be. Vagy a pipára, melyre rá van írva hogy nem az (Ceci n’est pas une pipe.). És valóban, hiszen a képét nézzük. Vagy a „tisztánlátó” festő esete, akinek modellje egy tojás, a vásznon kirajzolódó mű pedig már a kifejlett madárról szól. Szintén zseniális ötlet az erdőben látható lovas, ahol a fák közt nem a természet törvényei alapján látjuk, hol takarásban, hol teljes valójában az alakot. Mind-mind Magritte elméjének és kezének gyümölcsei, és a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Azonban inkább a vizuális típusoknak kedveznénk, egy klippel, amelyben sok más érdekes alkotást is láthatnak a mai ünnepelt ecsetéből. A zenei aláfestést a legendás Deep Purple biztosítja, mégpedig több, mint 10 perces, Child in Time című dalukkal.