Beszóltak a kormányfőnek

Rosszallóan szólt Aszo Taro japán kormányfő mangakultúrát népszerűsítő megnyilvánulásairól Mijazaki Hajao Oscar-díjas filmrendező, mert szerinte a gyerekeknek a képregények, a videojátékok és a tévézés helyett inkább a természetet kellene megismerniük.

A 67 éves rendező "zavarba ejtőnek" nevezte, hogy a miniszterelnök nyíltan vállalta mangafüggőségét, s úgy vélte, azt "inkább magánügyként" kellett volna kezelnie a politikusnak.

A tavaly szeptemberben kormányra került Aszo népszerűségét többek között azzal próbálta növelni, hogy felkarolta a szigetországban nagy rajongótáborral bíró japán képregény, a manga ügyét, például nemzetközi manga-díjat alapított a műfaj külföldi támogatására.

Mijazaki az animációs technikai fejlődéssel szemben haladva továbbra is esküszik a kézzel rajzolt filmek létjogosultságára, és a közelmúltban bejelentette, hogy a jövő évtől fiatal tehetségeknek fogja átadni a szakma csínját-bínját stúdiójában.

A mester Chihiro Szellemországban című Oscar-díjas rajzfilmjében a gépkorszak beköszönte előtti világ, a hagyományos japán értékek jelennek meg. Korábbi munkáiban, akárcsak az Andersen A kis hableány című meséje által ihletett Ponyo a tengerparti sziklán című új rajzfilmjében (amit november 27-én mutatnak be a budapesti 6. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál nyitányaként) szintén központi témaként kezelte az ember és természet kapcsolatát.


A Ponyo egy aranyhalacska és egy kisfiúról barátságáról szól, ami olyan szoros kötődéssé fonódik, hogy a hal kislánnyá akar változni.

Mijazaki meggyőződése szerint a gyerekeknek először praktikus dolgokkal kellene foglalkozniuk: meg kellene tanulniuk tüzet csiholni és a késsel bánni, mielőtt írásra és számolásra oktatnák őket. "Nem azon kéne törni a fejünket, hogyan építsünk újabb és újabb hidakat és utakat, inkább a jövendő generációk számára kellene megőrizni a környezetet" - javasolta.

"A gyermekeinket körülvevő világ tele van virtuális valósággal: televízió, videojátékok, e-mail, mobilok és manga. Szerintem ezek elszívják a gyerekek erejét" - figyelmeztetett a fehérhajú rajzfilmmágus.
Forrás: MTI