Lőttek az ATV-nek

„Itt az uborkaszezon, kell valami móka. Mit csináljunk, hát? Fenyegetőzzünk, lövöldözzünk, az jó lesz.” Valahogy így gondolkodhatott az, aki a hétvégén rálőtt az ATV székházára.

Úgy látszik, hogy az év végéhez közeledve egyesek azt gondolják, nem volt elég balhé 2008-ban. Az már nem meglepő, sőt, nem is nagy szám, hogy egy-egy fenyegetés becsúszik különböző intézményekhez. Kaptak már eleget, ez is egy a sok közül. A magukat szélsőségeseknek vallók is nagy kedvvel igyekeznek megfélemlíteni a másik oldal szolgálatában álló médiumokat. Egy darabig csak szavakkal, később pedig tettekben is megnyilvánulhat az elkötelezett ellentét.

A legutóbb éppen az ATV székházát érte támadás. Ebben az esetben is a megszokott metódust követték a „kedves barátok”. Először csak verbális formában fejezték ki nemtetszésüket, utána pedig a cselekvés rögös mezejére léptek.

Valamikor az elmúlt hétvége folyamán öt lövést adtak le a társaság székházának épületére. Ne lepődjenek meg, nem mi vagyunk tájékozatlanok. Az adófizetők pénze az, amelyik nem tudja eldönteni, melyik zsebbe vándoroljon. De a számok legalább biztosak. Az öt lövedékből három a híradó szerkesztőségének ablakán keresztül jutott az épületbe, másik kettő pedig az épület falába fúródott.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta,  nem tudják pontosan mikor történt a merénylet. Sajnos a szomszédok se tudnak semmit az ügyről, de azt azért a köz tudtára adták, hogy már máskor is történt ehhez hasonló eset. A BRFK munkatársa azt is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy a használt töltények élesek voltak. Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy melyek azok a vaktöltények, amelyekkel be lehet lőni egy ablakot.

2007. március

Lassan már a második születésnapját ünnepelhetjük annak a „jeles” eseménynek, amikor a Teve utcai rendőrpalotával szemben azóta is ismeretlen tettesek hasonló cselekménysort hajtottak végre. Az esemény önmagában aligha lett volna jeles, mindössze egy bűntény lett volna a többi közül, amely – igaz – nagyobb port kavar, mint sok másik. A mi drágalátos miniszterelnökünk azonban kötelességének érezte, hogy miután néhány hónappal korábban bevallotta, hazudott és nem sok mindent tett, végre csinálni is kéne valamit.

E felismerés tükrében azonnal kivonult a tett helyszínére – ahova a mondás szerint minden bűnöző visszatér – és jól megnézte magának az ominózus épületet.

Érdekes, hogy amikor valamilyen kisvárosban rálőnek egy postára, akkor kimegy a rendőrség, helyszínelnek egy jót, jobb esetbe még be is kerül a híradókba és ennyi. De nem megy ki se a miniszterelnök, se a honvédelmi miniszter, se a rendőrfőkapitány. No, de akkor a rend őreinek központi munkahelyéről volt szó.

Most pedig egy nem állami intézményről, csak egy médium székházáról. Azért biztos nem lesznek nyugodt éjszakái országunk vezetőjének, hiszen ez majdnem olyan, mintha az ő házára lőttek volna. Ezt persze senki nem vallja be, de mindenki tudja, hogy így van.

Elvégre az esemény kirobbantója is ez a bizonyos ki nem mondott beállítottság volt. Egy bizonyos személy telefonon azt mondta, hogy ha az ATV nem szűnteti be az „általuk sugárzott rasszista műsorokat, akkor hamarosan a tettek mezejére lép”. Úgy néz ki, hogy komolyan gondolta. A hétvégén, amikor a támadások történtek, több műsor szerkesztősége is kapott fenyegetést.

Figyelem! Jutalom!

Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor polgármesteri keretből egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. A jutalommal kapcsolatban azon véleményének is hangot adott, miszerint megengedhetetlennek tartja, hogy újságírókat, illetve szerkesztőségeket a munkájuk, vagy felvállalt gondolataik miatt érjen bármiféle inzultus.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy az elmúlt hetek eseményeiben tett-e hasonló kijelentést a polgármester úr. Nagyon erősen próbálkoztam emlékezni rá, de nem sikerült. Akkor, amikor valakit azért tartóztatnak le, mert a munkáját végezve egy fontos problémára hívja fel a figyelmet, az rendben van. De az, hogy rálőjenek a szeretett bölcsőre, az már nincs…

Úgy látszik, megéri jól helyezkedni. De érdemes?