Előadóművészeti törvény

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága az előadóművészeti törvény tervezetéhez három bizottsági módosító indítvány beterjesztéséről döntött, továbbá negyvenhét egyéni módosító indítványt támogatott csütörtöki budapesti ülésén.

A testület nyolcvanhat egyéni képviselői, két, az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságtól érkezett módosító indítványt, valamint öt egyéb szervezetektől érkezett javaslatot tárgyalt.

Az egyéni javaslatokról folytatott szavazás során élénk vita bontakozott ki a jogszabályban tervezett munkajogi változásokkal kapcsolatban. A fideszes képviselők ezen változtatások törlését javasolták a tervezet szövegéből, az ülésen az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében jelen lévő Schneider Márta szakállamtitkár azonban úgy vélte, ez a törvényt egyik alapelemétől fosztaná meg.

Mint azt a bizottsághoz küldött levelében a MASZK Országos Színészegyesület is kifogásolta, a jogszabály az eddiginél nagyobb lehetőséget adna a társulatok vezetőinek a művészek határozatlan idejű munkaszerződésének felbontására.

Schneider Márta válaszában hangsúlyozta, erre a rendelkezésre azért lesz szükség, mert a törvény öt év ugyanazon társulatnál folytatott munkaviszony után kimondja a határozatlan idejű munkaszerződés létrejöttét. Ha azonban az intézménynél profilváltás történik, szükség lehet új művészek szerződtetésére és régiek elbocsátására, ebben azonban az eddiginél nagyobb összegű végkielégítések meggondolásra késztetik majd az igazgatókat - vélte a szakállamtitkár.

Mivel számos módosító javaslat érkezett a felállítani tervezett Előadóművészeti Tanács (EMT) működésével kapcsolatban, Schneider Márta ígéretet tett: a tárca átdolgozza a jogszabálynak a testület döntési mechanizmusára vonatkozó részét.

A bizottság a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete által kezdeményezett módosító javaslatok közül kettőt terjeszt az Országgyűlés elé, ennek eredményeképpen a tervezetben meghatározott öt előadóművészeti kategória mellett létrejönne egy hatodik a saját társulattal rendelkező teátrumok, illetve a produkciós és befogadószínházak szétválasztásával.

A testület támogatta az MSZP frakciójának módosító indítványát is, elutasította azonban a MASZK Országos Színészegyesület változtatási javaslatát.

Schneider Márta a bizottsági ülés után az MTI kérdésére az EMT működésével kapcsolatos változásokat vélte a legjelentősebbnek a tervezetben, így ugyanis a kulturális tárca vezetőjének indoklást kell adnia, ha döntésében eltér az EMT ajánlásától. A módosítás nem von el hatáskört a minisztertől, de növeli az EMT súlyát - emelte ki a szakállamtitkár.
Forrás: MTI