Megszűnik a sport Csepelen?

Vagy valami óriási átverés, vagy csak vihar a biliben, ami Csepelen folyik. A Csepel SC körül évek óta folynak olyan ügyek, melyet a szocialista városvezetés a modernizáció velejárójának tart, az ellenzék azonban a korrupció és a vagyon elherdálás magasis

A történet dióhéjban: a Csepel SC pályájának felügyeletét és vagyongazdálkodását a Csepel SC Alapítvány kapta meg. Az Alapítvány – melynek kuratóriumában egyetlen sporthoz közeli tag sem kapott helyet – nem tudott megfelelően gazdálkodni, így a Csepel SC tízhektáros pályájára kíván beruházókat bevonni.

Ehhez meg kell változtatni a területrendezési tervet, mert jelenleg csak sportcélú beruházást lehet indítani. A Fidesz azonban nem szeretné, ha a nagymúltú klub területén nem a sporthoz kapcsolódó fejlesztések indulnának. Ezért számtalan indítványt adott be, ezek visszautasítása után a népszavazás lehetőségéhez fordult. Ezt először a helyi választási iroda vezetője – aki egyben a jegyző is – különböző indokok miatt visszautasította. Ám a bíróság ezt elutasította.

Közben a szocialista többségű önkormányzat elfogadta azt a javaslatot, hogy megindulhassanak a tárgyalások az új területrendezési tervről, mely megengedné a Csepel SC területén az olyan beruházásokat is, mint a lakópark vagy a bevásárlóközpont.

Az enyészet felé

Demonstráció
Kedden csepeli sportolók és sportbarátok demonstráltak a kerületi önkormányzat előtt, akciójukkal a Csepel SC Alapítvány tulajdonában lévő sporttelepen tervezett változtatások ellen kívántak tiltakozni. A legutóbbi javaslat szerint a terület átminősítését és átalakítását úgy tervezik, hogy a beépített rész mindössze hét százaléka látna le sportfunkciót, miközben iroda és lakóházak létesülnének a sportpályákon.
Borka-Szász Tamás, az MSZP csepeli frakcióvezetője a Hírextrának elmondta, nem feltétlenül helyes, hogy kizárólag sportcélú fejlesztések lehetnek a területen. „Látjuk, hogy az utóbbi években ez hova vezetett: a terület az enyészet felé halad” – véli. Hozzátette, az Alapítvány kuratóriuma azt tapasztalhatta, nincs olyan szponzor, aki komolyabb pénzekkel beszállna a terület fejlesztésébe.

Ezért úgy döntöttek – folytatja a szocialista politikus – megpróbálkoznak valami olyannal, ami máshol – például Győrben, vagy az FTC pályán – már működik: a terület egy részére olyan nem sportcélú beruházót keresnek, akinek megéri ott fejleszteni. A tőlük befolyó pénzből pedig fejleszteni lehet a sportlétesítményeket.

Az önkormányzati testület nemrég arról döntött, hogy elkezdődhet a területrendezésről szóló javaslatok kidolgozása. Az Alapítvány által benyújtott tervek azonban egyelőre nem megfelelőek az MSZP frakció számára sem – mondta Borka-Szász. Sok minden kimaradt belőlük, ami joggal kelhet rossz érzéseket. Ezért még sok munka és rengeteg egyeztetés szükséges.

A frakcióvezető elmondta, a keddi demonstráció a Csepel SC pályáján nem azt mutatta, hogy ne történjen semmi. Akik megjelentek megijedtek az Alapítvány terveitől, amik valóban nem tűnnek megfelelőnek, mert kevés helyet hagy a sportnak. Ám a politikus szerint a szakágak is érdekeltek a fejlesztésben.

Népszavazás?

Mint arról már korában beszámoltunk a helyi Fidesz vezetője, Németh Szilárd népszavazást kezdeményezett a kérdésben. Az ellenzéki politikus szeretné elérni, ha a területen kizárólag sportcéllal lehetne beruházást kezdeni. A felvetéssel az MSZP nem ért egyet. Borka-Szász Tamás szerint nem lenne helyes, ha kizárólag sportcélra lehetne felhasználni ezt területet. Ám hangsúlyozta, az MSZP frakció nem fogja megszavazni a területrendezést, ha nem látja biztosítottnak a sportolási lehetőségek folytatását.

Németh Szilárd a Hírextrának elmondta, ha minden úgy lesz, ahogy az Alapítvány szeretné, akkor a versenysport meg fog szűnni Csepelen. Úgy gondolja az Alapítvány meg fog ugyan egyezni az egyesületekkel, de hosszú távon a csepeliek el fogják veszíteni a sportolásra való lehetőségüket.

Podolák volt a hunyó?

A politikus szerint Podolák György szocialista parlamenti képviselő volt, aki átjátszotta a Csepel SC-t az Alapítvány számára. Ott pedig olyan emberek ülnek, akiknek egyetlen célja az önkormányzat vagyonának megszerzése. Az egész kuratórium mögött a Cs. Sziget Invest offshore cég áll, mely szét fogja darabolni a területet, hogy ott olyan beruházásokat valósítson meg, ami számára hatalmas nyereséget hoz. Ehhez a szocialista vezetés asszisztál – figyelmeztet Németh.

A fideszes politikus elmondta, a pályát még társadalmi munkában építették, így lett belőle közvagyon. (Elárulta, a kerítés hegesztésében édesapja is segített.) Ezt tékozolja most el az önkormányzat segítségével a kétes hátterű Alapítvány. Hogy megállítsa a folyamatot, Németh Szilárd azt kéri a csepeliektől, hogy a népszavazáson nemmel szavazzanak.

Igaz, jelenleg még az is kérdés, lesz-e népszavazás. A politikus szerint ez lehet az egyetlen kényszer a szocialista többségű közgyűlés felé, ami jogi kényszert is jelenthet. E nélkül gyakorlatilag olyan szabályozást fogadhatnak el, amit akarnak - olyat, ami az Alapítványnak teremt ideális hátteret.

Amiket eddig eladtak

Csepelen az önkormányzat segítségével eltüntették az MHK két foci- és két kézilabda pályáját, a lőteret bedöntötték – helyette van bevásárlóközpont és benzinkút – sorolja Németh Szilárd – a Csillag telepi focipálya helyén alternatív vallási központ lett, megszűntek a köztéri dühöngők, a papírgyárnál is már alig van lehetőség sportolásra: a külső focipályát felszántották, a belsővel még nem tudni mi lesz, megszűnt az uszoda. A Csepel SC vagyonelemei közül kikerült a belvárosi vívóterem, a Balaton parti és csokonyavisontai szállodák, a klub 10 hektáros területéből már fél hektárt eladtak benzinkútnak – és még lehetne sorolni, mondja a politikus. Ezeket mind az Alapítványon keresztül „játszották el” – állítja.

Ha elfogadják a területrendezési tervet, beadják az építési engedélyeket, majd azokat is elfogadja az önkormányzat, már nem sokat tehet senki – mondja Németh Szilárd. Ha azonban ezek a következő önkormányzati választásokig nem emelkednek jogerőre, akkor egy új összetételű testület visszafordíthatja a - politikus szerint - Csepel számára negatív folyamatokat.