Hiányszakmák népszerűsítése

Ötszáz, pályaválasztás előtt álló diák ismerkedett különféle hiányszakmákkal valós helyzetben egy, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ paksi kirendeltsége által szervezett újszerű szakmatúrán.

A diákok többsége anélkül dönt jövője felől, hogy ismerné a választott mesterséget. Vannak slágerszakmák, amelyek elvégzése után szinte biztos, hogy az állástalanok számát növeli a pályakezdő, ugyanakkor vannak hiányszakmák, amelyek bel- és külföldön egyaránt szinte biztos elhelyezkedést garantálnak - mondta el az MTI-nek Feilné Szombat Csilla kirendeltségvezető.

A tapasztalatok szerint a felsőoktatásban túlképzés van, a kétkezi szakmák pedig elveszítették presztízsüket. Országszerte jellemző, hogy közgazdászok, jogászok, kommunikációs és informatikai szakemberek nem találnak munkát, a fém és építőiparban, vendéglátásban pedig folyamatosan keresik a szakmunkásokat hazánkban és külföldön is - tette hozzá a munkaügyi szakember.

A munkaügyi szervezet a kistérség oktatási intézményeinek és gazdasági szereplőinek képviselőivel foglalkoztatási paktumot működtet, amelyben célul tűzték a kétkezi szakmák népszerűsítését.
A szerdán véget ért szakmatúrát azzal a céllal szervezte a munkaügyi központ, hogy segítse a diákok döntését és népszerűsítse a hiányszakmákat. Első lépésként érdeklődésvizsgálatot végeztek és pályaorientációs tanácsadást tartottak az iskolákban, majd "kivitték" a gyerekeket a munkaterületekre.

A kistérség minden iskolájából lehetőséget kaptak a nyolcadikosok arra, hogy valós környezetben ismerkedjenek különféle szakmákkal. A gyerekek, és szüleik láthatták, hogyan és milyen körülmények között dolgoznak a szakácsok, hegesztők, forgácsolók. Három nap alatt félezer gyerek fordult meg a programban résztvevő tizenöt vállalkozásnál.
Forrás: MTI