A magyarországi szerbek kultúrájáról

A magyarországi szerbek nyelvi és kulturális életét szabályozó törvényekről és a szerb kisebbség helyzetéről tájékoztatta a szerb parlament elnökét kedden Budapesten Alexov Ljubomír, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnöke.

A szerb házelnök, Slavica Djukic-Dejanovic megismerkedett a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszer és az országos önkormányzat működésével is - mondta el a találkozóról beszámolva az MTI-nek Alexov Ljubomír, aki közlése szerint a belgrádi parlament elnöknőjének arról is beszámolt: megnehezíti a szerb kisebbségi oktatást, hogy a Szerbiából ajándékba kapott tankönyvekre áfát kell fizetni, amikor behozzák őket Magyarországra.

Ezt azért is sérelmezte, mert - mint kifejtette - a tankönyvek beszerzésével állami feladatot vesznek át, és állami pénzt takarítanak meg. Emlékeztetett arra is, hogy 2005 óta nem hívták össze a szerb-magyar kisebbségvédelmi vegyes bizottságot, amelyben a magyarországi szerbek és a vajdasági magyarok ügyeivel is foglalkoznak.

Alexov Ljubomír elmondta, hogy Szerbia segítségére is számítanak a terveik szerint a budapesti Nagymező utcában, a Szerb Országos Önkormányzat területére felépítendő szerb kulturális központ megvalósításában.

A szerb önkormányzat elnöke emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti oktatási és kulturális megállapodást a magyar törvényhozás már jóváhagyta, és segítséget jelentene, ha azt a belgrádi törvényhozás is napirendjére tűzné és ratifikálná.
Forrás: MTI